Prva partija ruske vakcine „Sputnjik V“ stigla u Belorusiju

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcinisanje
Vakcinisanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva partija ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“ dostavljena je Belorusiji, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

Belorusija je tako postala prva zemlja u kojoj su počela klinička ispitivanje vakcine posle njene registracije u Rusiji.

Vakcinacija beloruskih dobrovoljaca počeće 1. oktobra.

„RFPI finansira to kliničko ispitivanje u Belorusiji u kojem će učestvovati 100 ljudi“, navode u Fondu.

Ispitivanje će biti sprovedeno u osam medicinskih ustanova u Belorusiji, pri čemu su dve već dobile prve partije ruske vakcine.

Analogna ispitivanja se planiraju i u Brazilu, Indiji, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

„Platforma adenovirusnih vektora čoveka, koja je u osnovi ruske vakcine, bezopasna je po zdravlje i proverena je kroz preko 250 kliničkih ispitivanja u poslednjih nekoliko decenija. U isto vreme zapadni proizvođači vakcina se baziraju na eksperimentalnim, slabo izučenim i neproverenim tehnologijama, suočavajući se sa preprekama prilikom kliničkih ispitivanja što udaljava puštanje u civilni promet preparata i negativno utiče na napore u borbi protiv virusa korona“, rekao je direktor RFPI Kiril Dmitrijev.

Ministarstvo zdravlja Rusije ranije je registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije. Vakcina je nazvana „Sputnjik V“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala