Otvoreno 65. Sterijino Pozorje u Novom Sadu

© Foto : Novosti: Darko DozetSterijino pozorje
Sterijino pozorje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Besedom glumice Branke Petrić „Ja sam živeo, očigledno da sam još živ i sigurno ću i dalje živeti“ u ime Jovana Sterije Popovića, otvoreno je 65. Sterijino Pozorje u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu.

„Glumci stižu i pristižu, a vidim, na našu radost, da ste pristigli i vi, draga publiko, znači Pozorje može da počne“, poručila je Branka Petrić na startu pozorišne smotre, koje se održava pod sloganom „Stvarnost - čudnija od mašte“.

Međunarodni pozorišni festival domaće drame bio je odložen zbog pandemije, jer svake godine tradicionalno počinje u maju.

Glavni program je krenuo predstavom „Smederevo 1941“ kao autorski projekat rediteljke Ane Đorđević, u produkciji SNP-a, o stradanju glumaca u Drugom svetskom ratu.

Na Pozorju je otvorena izložba „Scena, maska, kostim, lutka“, upriličen je okrugli sto o predstavi koja je otvorila festival, a održano je i javno čitanje radova studenata dramaturgije Akademije umetnosti Novi Sad.

U konkurenciji za nagrade naći će se predstave: „Za sve je kriv Gustav“ Kokana Mladenovića (Deže Kostolanji, Subotica), „Semper diem“ Đorđa Lebovića, u režiji i dramatizaciji Gorčina Stojanovića (Narodno pozorište Sombor), „Radnička hronika“ Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića (NP Subotica), „Maratonci trče počasni krug“ Dušana Kovačevića, u režiji Paolo Mađelija (Mađar sinhaz, Budimpešta) i „Lepa Brena prodžekt“ grupe autora (Bitef teatar), u režiji Vladimira Aleksića.

U žiriju su Almir Bašović, kao predsednik i članovi - Igor Burić, Jelena Mijović, Željko Hubač i Robert Lenard.

Pozorje će trajati do 4. oktobra, kada će u čast nagrađenih biti izvedena predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, iz Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala