Nova epopeja OVK: Čistka u Prištini, ali ne za zločine nad Srbima

CC BY-SA 3.0 / wikipedia/Europol Headquarters / Sedište suda za OVK nalazi se u bivšoj zgradi Evropola u Hagu
Sedište suda za OVK nalazi se u bivšoj zgradi Evropola u Hagu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalizovani sud za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji za periodu 1998-2000. „probio je led“ posle pet godina od osnivanja, procesom protiv Saljiha Mustafe, jednog od osnivača terorističke OVK za zločine „počinjene nad šest državljana Savezne Republike Jugoslavije“. Reč je o Albancima, a ne Srbima.

Advokat i bivši sudija sa Kosova i Metohije Goran Petronijević kaže da je ovo dovoljan dokaz da ne veruje u ovaj sud, jer ističe da se optužnica protiv Mustafe odnosi na obračun dve terorističke grupe FARK i OVK, koje su delovale na Kosovu.

„Sama činjenica da prvi slučaj na sudu nije vezan za zločine nad Srbima, već za ubistvo drugih terorista albanske nacionalnosti od strane terorista iz OVK je obeshrabrujuća“, kaže Petronijević.

Da li će se OVK teroristima suditi za zločine nad Srbima?

Kako kaže, njihovi međusobni obračuni nisu predmet ovog suda, niti međunarodne zajednice, već ratni zločini koje je OVK počinio nad Srbima i ostalim nealbancima.

„Drugi razlog zbog koga ne verujem u ovaj sud je zasnovan na činjenici da su teroristi OVK, posebno komandni vrh, blisko sarađivali sa NATO-om, Amerikom i još nekim državama iz EU. To bi značilo da bi svaka osuda OVK zločina bila i presuda tim državama i NATO-u“, naglašava Petronijević.

Postoje određene rezerve ali...

Umereniji pesimista od Petronijevića je akreditovani advokat ovog suda Ljubomir Pantović, koji želi da veruje da će sud raditi ono zbog čega je i osnovan.

„Sklon sam da verujem u svako pravosuđe dok se ne dokaže suprotno. Mada, u ovom slučaju ima rezerve da kada se radi o slučajevima koji su stariji od dve decenije, sud neće moći da utvrdi istinu“, navodi Pantović.

On je saglasan da je iznošenje u javnost dokumenta sa imenima svedoka koji su sudu dali svoj iskaz u predmetima protiv OVK uplašilo svedoke, ali dodaje da sud prema Pravilniku može da iskoristi njihova svedočenja.

„Iskaz svedoka koji iz bilo kog razloga ne može da bude fizički prisutan u sudu, a dao je ranije iskaz, sud može da iskoristi u datom postupku. To je nešto što je po meni neka olakšica za sve ovo“, kaže naš sagovornik.

Amerika više ne želi OVK kadrove

Jedini optimista da će sud raditi svoj posao kako treba je politički analitičar i nekadašnji oficir JNA i Vojske Srbije Demo Beriša, koji je sada na čelu matice Albanaca u Srbiji.

„S obzirom na ugovor koji je potpisan sa Amerikom, a znajući da je većina sudija u ovom sudu poreklom iz ove države, siguran sam da je Americi cilj da očisti rukovodstvo u Prištini od kadrova iz OVK. U tom kontekstu uveren sam da će i Hašim Tači i Kadri Veselji, ali i ostali iz vrhuške OVK, biti optuženi pred ovim sudom“, uveren je Beriša.

Osim Saljih Mustafe, poznatijeg kao komandant Calji, pred sudom je kao optuženi saslušan i Agim Čeku, bivši premijer i jedan od četiri stuba vrhuške OVK.

Danas se na Kosmetu obeležava „Epopeja OVK“, takozvani „Dan mučenika OVK“, a povodom toga je otvorena tačka „6 OVK“ u mestu Jezercu u okviru spomen-parka OVK, kod Uroševca.

Inače, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Saljih Mustafa odbio je pred Specijalizovanim većima u Hagu da se izjasni o optužnici koja ga tereti zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala