Agim Čeku saslušan u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu

© AP Photo / VISAR KRYEZIUAgim Čeku
Agim Čeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Specijalizovanom tužilaštvu Kosova sa sedištem u Hagu završeno je saslušanje nekadašnjeg komadanta tkz. OVK Agima Čekua. To je za kosovske medije potvrdio Čekuov advokat Artan Kerkini, koji nije želelo da iznosi detalje sa ispitivanja.

 

Čeku je ranije potvrdio da na saslušanje kod tužioca ide u svojstvu osumnjičenog.

Nije poznato za koje zločine se sumnjiči.

On je po poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu do sada tri puta hapšen i pritvaran na granicama - u Bugarskoj, Sloveniji i Mađarskoj, dok je iz Kolumbije proteran, ali nikada nije izručen Srbiji.

U maju 1999. godine postavljen je za komandanta štaba OVK.

Po završetku sukoba na Kosovu i Metohiji osnovao je političku stranku, a od 2006. do 2008. bio je i premijer Kosova.

Nekadašnji komandant tzv. OVK Saljih Mustafa danas pred sudijom

Nekadašnji komandant u OVK Saljih Mustafa, zvani komandant Calji (48), danas popodne će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjavanja o krivici povodom optužbi koje ga terete za niz ratnih zločina na Kosovu u aprilu 1999. godine.

Ročište će biti javno i moći će da se prati preko video linka na internet stranici Specijalizovanih veća, sa neznatnim zakašnjenjem.

Mustafa je uhapšen i izručen Hagu u četvrtak, po nalogu sudije za prethodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice. Nalazi se u pritvorskoj jedinici Specijalizovanih veća u Hagu.

Tereti se da je individualno krivično odgovoran za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Sudija za prethodni postupak će mu predstaviti optužnicu i pozvati ga da se izjasni o krivici odmah ili u roku od 30 dana.

Sudski pravilnik upozorava da iz odbijanja optuženog da prizna krivicu ili da se izjasni da nije kriv, "ne smeju da se izvode nikakvi negativni zaključi".

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Nakon prvog pojavljivanja optuženog, sudija za prethodni postupak je zadužen za pripremu predmeta za suđenje, a u međuvremenu saziva statusne konferencije na kojima se raspravlja o dokazima koji će se izvoditi na suđenju i drugim procesnim pitanjima.

Suđenje će se odvijati pred pretresnim većem, koje se imenuje naknadno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala