Božović: Novu vladu Crne Gore da ne sastavljaju ambasade

© Jutjub kanal Vlade Crne GoreAmbasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović
Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građani Crne Gore su izborima pokazali kakvu skupštinu i vladu žele, i samo njima i njihovim političkim izabranim predstavnicima pripada to neotuđivo i suvereno pravo da je kreiraju i biraju, saopštio je ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

On je za „Dan“ rekao da novu vladu Crne Gore neće i ne treba da bira nijedna ambasada.

„Nijedna strana ambasada u Crnoj Gori to pravo nema, a poznajući i visoko ceneći i poštujući uvaženi diplomatski kor i moje drage kolege ambasadore, ni ambiciju da to čini. Za one koji to ne razumeju i drugačije predstavljaju, retorički postavljam pitanje zašto onda i ambasada Srbije, na čijem sam čelu, to pravo takođe ne bi imala, predstavljajući Republiku Srbiju kao najveću regionalnu državu Zapadnog Balkana i imajući u vidu 30 procenata građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi“, naglasio je Božović.

Po njegovom mišljenju, kada bi to tako bilo i moglo, isto pravo ne bi odricao ni kolegama ambasadorima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, i to shodno procentima njihovih sunarodnika koji žive u Crnoj Gori.

„Ali poštujući multietnički i multikonfesionalni karakter suverene i nezavisne države Crne Gore, naša uloga kao diplomata je definisana Bečkom konvencijom i najboljim prijateljskim namerama, prvenstveno naših bilateralnih odnosa i interesa. Zato još jednom u ovom važnom i istorijskom trenutku naglašavam i ponavljam da novu vladu Crne Gore neće i ne treba da biraju ni ambasada Nemačke, SAD, Srbije, EU, Rusije ili bilo koje druge strane države već je to isključivo i ekskluzivno pravo Crne Gore i njenih institucija i građana u skladu sa najvišim demokratskim evropskim i svetskim standardima i normama“, saopštio je Božović, prenosi RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala