NATO zahteva hitan prekid sukoba u Nagorno-Karabahu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit NATO u Briselu
Samit NATO u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Strane koje su u konfliktu u Nagorno-Karabahu moraju hitno da prekinu sukobe i da započnu mirne pregovore, navodi se u saopštenju specijalnog predstavnika generalnog sekretara NATO na Kavkazu i Centralnoj Aziji Džejmsa Apaturaja.
„NATO je veoma zabrinut informacijama o sukobima velikih razmera u Karabahu. Strane moraju hitno da prekinu sukobe, koji su već rezultirali civilnim žrtvama. Za ovaj konflikt nema vojnog rešenja, moraju putem mirnih pregovora da reše situaciju“, izjavio je Apaturaj.

Pored toga navodi se da NATO podržava napore Minske grupe OEBS.

Rano ujutru 27. septembra Azerbejdžan je započeo intenzivno granatiranje naselja u Karabahu, uključujući i glavni grad Stepanakert, prelazeći u ofanzivu duž cele linije. U napadima ima žrtava među civilnim stanovništvom.

Napad azerbejdžanske armije na ciljeve u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Azerbejdžanska vojska objavila snimke uništavanja jermenske vojne tehnike /video/

Sukob u Nagorno-Karabahu pokrenut je još u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala