Na današnji dan pre 80 godina sklopljen Trojni pakt

© AP PhotoNacistički kancelar Adolf Hitler i Konstantin fon Nojrah, nemački šef diplomatije u Minhenu, posle povratka sa razgovora sa Musolinijem, 25. juna 1934.
Nacistički kancelar Adolf Hitler i Konstantin fon Nojrah, nemački šef diplomatije u Minhenu, posle povratka sa razgovora sa Musolinijem, 25. juna 1934. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na današnji dan pre 80 godina ministri spoljnih poslova Nemačke, Italije i Japana potpisali su u Berlinu sporazum koji je ušao u istoriju pod nazivom „Trojni pakt“.

Japan se tada obavezao da prizna i poštuje vodeće pozicije Nemačke i Italije prilikom uvođenja novog poretka u Evropi, dok su se te dve evropske zemlje obavezale da će poštovati Japan kao vodeću silu u Aziji.

Sporazumom je previđeno i da sve te zemlje imaju posebne odnose sa Sovjetskim Savezom, budući da je Nemačka već uspostavila ekonomske i vojne veze potpisavši Sporazum o nenapdanju avgusta 1939. godine.

Štaviše, član pet ovog pakta glasio je da „Japan, Nemačka i Italija ni na koji način neće uticati na politički kurs Sovjetskog Saveza.

Stvaranje sila Osovina

Istovremeno, sporazum je formalizovao savezništvo sila Osovina, koji je uperen protiv još uvek formalno neutralnih SAD u slučaju da se umešaju u Drugi svetski rat.

Trojnom paktu pristupila je Mađarska 20. novembra, Rumunija 23. novembra, Slovačka kao satelitska država Nemačke 24. novembra 1940. godine i Bugarska 1. marta 1941.

Pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu 25. marta 1941. je prouzrokovalo vojni puč dva dana kasnije, a Nemačka, Italija i Mađarska su na ovo odgovorile invazijom na Jugoslaviju, okupirajući i deleći njenu državnu teritoriju uz asistenciju Bugarske.

Rezultat okupatorske podele Jugoslavije bio je stvaranje italijansko-nemačke satelitske države poznatije kao Nezavisna Država Hrvatska koja je takođe pristupila Trojnom paktu 15. juna 1941.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala