Moskva o situaciji u Nagorno-Karabahu: Momentalno obustaviti vatru

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvala je strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da momentalno obustave vatru.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je u tom regionu došlo do drastične eskalacije situacije, da je vatra intenzivna sa obe strane i da ima podataka o gubicima.

„Pozivamo strane da odmak obustave vatru i da počnu pregovore u cilju stabilizacije situacije“, ističe se u saopštenju.

U regionu Nagorno-Karabaha došlo je jutros do nove eskalacije.

Ministarstvo odbrane Jermenije je saopštilo da su jermenske snage u Nagorno-Karabahu oborile dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice i da se ta oblast našla pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima. Jermenska strana nije komentarisala ove navode.

Iz Jerevana je saopšteno da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

Sukob Azerbejdžana i Jermenije

Sukob Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavila o izlasku iz Azerbejdžanske republike. Nakon toga, u septembru 1991. godine, u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala