Masovni protesti na ulicama Minska: Stotine uhapšenih

© Sputnik / Viktor TolochkoProtesti u Minsku
Protesti u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na protestu beloruske opozicije u Minsku, pored spomenika „Minsk-grad heroj“, se okupilo oko deset hiljada demonstranata. Policija je privela više od 100 učesnika protesta.

Narod se okupio na trgu Pobede i na trgu preko puta spomenika, broj demonstranata raste. Na desetine ljudi prilazi trgu Pobede, gde je zaustavljen saobraćaj. Demonstranti dolaze i iz drugih krajeva grada, prenose mediji.

Policija poziva demonstrante da se raziđu upozoravajući ih da će protiv učesnika protesta biti primenjena posebna sredstva.

Podsetimo, tenkovi su tokom današnjeg dana došli u centar Minska sa severa grada. Pored Palate nezavisnosti su se tada već nalazila oklopna vozila, tri ekipe hitne pomoći i tri vatrogasna vozila.

Predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihonovska glasa na biračkom mestu u Minsku - Sputnik Srbija
Beloruska opozicija priprema „inauguraciju“ Tihanovske

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Evropska unija ne priznaje Lukašenka za legitimnog predsednika.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala