Direktor slovenačkog instituta: Građani Kosova taoci kriminalaca iz tzv. OVK

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Pripadnici terorističke ogranizacije OVK
Pripadnici terorističke ogranizacije OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane dr Zijad Bećirović izjavio je danas da ne veruje da će hapšenja nekadašnjih pripadnika tzv. OVK dovesti do destabilizacije tzv. Kosova.

„Naime, jedan deo pripadnika i čelnika OVK su godinama, a sada se može reći i decenijima, sprovodili torturu nad svojim sunarodnicima Albancima. Razni oblici iznude, pretnje, reketiranje, čak i nerazjašnjena ubistva i slično su nažalost postali svakodnevica na Kosovu“, rekao je Bećirović.

Vreme da se građani oslobode kriminalaca iz tzv OVK

On je istakao da je mnogima tzv. OVK bila pokriće za raznovrstan i u velikom opsegu počinjen kriminal i korupciju.

„Građani Kosova su taoci tih pojedinaca i grupa i konačno je došlo vreme da se oslobode“, naveo je Bećirović.

Kad je reč o sporazumu u Vašingtonu, on kaže da veruje da će ceo region imati koristi od tog sporazuma, a ne samo Beograd i Priština.

Vašington pomogao i EU i Rusiji

„U fokusu je 'mali Šengen' i sve će države imati koristi od njega. Potvrda toga je i otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu, što predstavlja nov početak za Srbiju i region zapadnog Balkana“, istakao je Bećirović.

Na pitanje da li je tim sporazumom Vašington ponovo preuzeo inicijativu od EU, on odgovara da je Vašington pomogao i EU i Rusiji.

© AP Photo / Evan VucciDonald Tramp tokom ceremonije potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine
Direktor slovenačkog instituta: Građani Kosova taoci kriminalaca iz tzv. OVK - Sputnik Srbija
Donald Tramp tokom ceremonije potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine

„Ovo je dobra osnova i šansa za sve. Ratom se teško bilo šta postiže i rat kao opcija je najpogubnija varijanta za zapadni Balkan“, smatra Bećorivić.

Na pitanje da li očekuje neke konkretne poteze Brisela u narednom periodu kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, on odgovara da neće biti ništa posebno i da EU konačno treba da završi ono što je započela - ubrzan ulazak država zapadnog Balkana u EU.

„To bi trebalo da bude prioritet, a uporedo treba finalizovati još otvoreno pitanje Kosova“, rekao je Bećirović.

Demontirati Milovu tajnu političku policiju

Komentarišući trenutnu situaciju u Crnoj Gori, on kaže da će biti potrebne godine kako bi se demontirao režim Mila Đukanovića.

„Sada je najvažnije otkloniti tenziju u Crnoj Gori, koju je svesno izazvao i još je izaziva Milo Đukanović, a onda hitno doneti novi zakon o obaveštajnoj službi kako bi se demontirala Đukanovićeva tajna politička policija“, kaže Bećirović.

On ocenjuje da će se nova vlada Crne Gore naći u teškoj situaciji jer će, osim demontiranja režima, ekonomska obnova države i povećanje standarda građana biti najveći izazov za novu vlast.

„Katastrofalno vođenje Crne Gore kulminiralo je za vreme pandemije kovida 19, a nepotrebno zatvaranje državnih granica dodatno je devastiralo ionako slabu ekonomiju i posebno turizam, koji je na nivou od 10 odsto u poređenju sa prošlogodišnjom sezonom. Važno je uspostaviti potpun nadzor nad lukom Bar, koja je epicentar kriminala, posebno narko-biznisa, ali i drugih oblika kriminala“, rekao je Bećirović.

Hoće li Milo izdejstvovati imunitet?

Govoreći o tome šta bi mogli biti naredni potezi Mila Đukanovića, Bećirović kaže da ceo svet zna da je njegov režim poražen.

„Ekipa oko Đukanovića i on sam, koji je jednim delom žrtva svojih najbližih saradnika, u osnovi okupljaju stari okoštali komunistički kadar, ali njegovo i njihovo vreme je prošlo. Postoje krizna područja na svetu, pa ako je Đukanoviću do rata, ima brojne prilike, ali neće on ratovati“, rekao je Bećrović.

On je dodao da se ne bi iznenadio da Đukanović pokuša da postigne dogovor sa novom vlašću i izdejstvuje imunitet za sebe, pa čak i da kasnije promeni političku opciju, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala