„Severni tok“ ne mogu ubiti zapadne osiguravajuće kuće

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPutokaz prema gradilištu gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Putokaz prema gradilištu gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Grupe međunarodnih osiguravajućih kuća da ne osiguraju brodove koji bi mogli da učestvuju u izgradnji „Severnog toka 2“ neće „ubiti“ taj ruski gasovod, a rešenje za ovu situaciju, svakako, postoji – brodove mogu da osiguraju ruske ili kineske kompanije, koje se ne boje američkih sankcija.

Ovo je za Sputnjik rekao Igor Juškov, vodeći stručnjak ruske Nacionalne fondacije za energetsku bezbednost, istovremeno ističući da je odluka o učesnicima projekta „Severni tok 2“ protivna  svim međunarodnim normama. Ovaj potez osiguravajućih kuća on je nazvao „trčanjem pred rudu“ i smatra da Rusija treba da presavije tabak i tuži te osiguravajuće kuće.

„Oni se pozivaju na činjenicu da SAD pripremaju nacrt zakona koji će u budućnosti zabraniti osiguravanje brodova koji učestvuju u završetku „Severnog toka 2“. Dakle, takve zabrane još nema, ali oni već govore o tome da brodove neće osigurati. Druga stvar je što niko još zvanično i ne zna koji će brodovi završavati „Severni tok 2“. Svi pretpostavljaju da su to četiri broda: „Akademik Čerski“, brod koji postavlja cevi po dnu mora „Fortuna“ i dva broda za snabdevanje - „Ostap Šeremeta“ i „Ivan Sidorenko“. Međutim, zvaničan spisak nigde nije objavljen. Stoga, ako im se uskrati osiguranje, onda je potrebno tužiti ih i pokušati da se tim osiguravajućim društvima izrekne što veća novčana kazna, s obzirom na to da trenutno nema nikakvog osnova za odbijanje osiguranja“, ističe Juškov.

Ruske i kineske osiguravajuće kuće rešavaju problem

Ekspert napominje da ova situacija komplikuje završetak radova na „Severnom toku 2“, ali da nije kritična, jer ta odluka neće „ubiti“ ovaj projekat.

„Neće sve kompanije sada hteti da te brodove osiguraju i potrebno je tražiti one koji će na to pristati - to mogu biti ili ruske kompanije, na primer - „Sogaz“, ili treba tražiti azijske kompanije, pre svega, kineske, koje ignorišu američke sankcije. Ali trenutno sankcije koje su Amerikanci usvojili u decembru 2019. godine ne zabranjuju osiguranje brodova, oni u principu zabranjuju pružanje usluga za završetak „Severnog toka 2“, dok se osiguranje ne pominje“, objašnjava ekspert.  

Juškov ističe da se i u instrukcijama američkog Ministarstva finansija, koja objašnjavaju šta se smatra kršenjem, a šta ne po pitanju izgradnje „Severnog toka 2“ takođe ne pominje osiguranje, što znači da je „osiguranje trenutno dozvoljeno“. Ali, uprkos tome Međunarodna grupa klubova uzajamnog osiguranja vlasnika brodova (IG P&I) odlučila je da ne obezbedi osiguranje za brodove koji učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“, jer se pribojava da će to izložiti klub riziku kršenja američkih sankcija.

Juškov, međutim, smatra da projekat „Severni tok 2“, koji predviđa izgradnju dva kraka gasovoda - od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke - nije ugrožen zbog odluke osiguravajućih kuća da ne osiguraju brodove, a da je do zastoja došlo iz sasvim drugih razloga.

„Nisu poznati tačni razlozi, ali se može pretpostaviti da je do zastoja došlo ili iz tehničkih razloga ili je Nemačka zatražila da se pričeka. Mislim da odbijanje osiguravajućih kuća ne bi trebalo da utiče na odlaganje datuma završetka projekta.  To trenutno nije razlog odlaganja. Svi ovi brodovi imaju osiguranje, inače ne bi bili u luci“, objašnjava ekspert.

Prema njegovim rečima, „Gasprom“ trenutno ne pominje rokove i ne komentariše zašto se gasovod ne dovršava, ali  Juškov smatra da bi trebalo požuriti sa radovima, s obzirom da će sankcije samo jačati, što će dodatno stvarati probleme.

„Postoji verzija da su Nemci tražili da se odloži, jer su lobirali kod Amerikanaca i zalagali se za izmenu teksta zakona koji se u Americi usvaja protiv „Severnog toka 2“. Oni su tražili da se iz tog teksta izbaci sve što se odnosi na održavanje gasovoda i izdavanje dozvola za puštanje u rad gasovoda, s obzirom da se tim delom posla bave sami Nemci . Na njihovoj obali već leže cevi. I oni moraju da opslužuju, a Amerikanci to doživljavaju kao kršenje sankcija“, objasnio je Juškov.

Rusija treba da presavije tabak

Dodatno su strasti oko „Severnog toka 2“ uzavrele posle incidenta s ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim. Američki državni sekretar Majk Pompeo je objavio da Vašington radi na stvaranju koalicije protiv tog gasovoda i izrazio je nadu da projekat neće biti završen. On je rekao da Amerika smatra da projekat predstavlja rizik za Evropu jer postaje zavisna od ruskog gasa... Cilj takve američke politike je potiskivanje Rusije sa evropskog tržišta i proguravanje američkog, skupljeg gasa na tržište Evrope.

Juškov napominje da neformalni klub protivnika „Severnog toka 2“, koji čine SAD, Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina, već postoji i da nema nikakvog smisla taj klub formalizovati.

„Jedino što bi im pomoglo jeste da se sve zemlje EU uključe u ovu koaliciju i da jednoglasno usvoje sankcije protiv završetka „Severnog toka 2“. Ipak, mislim da je Pompeo takvu izjavu dao u okviru predizborne kampanje i za unutrašnju upotrebu, jer se američki političari takmiče za titulu glavnog borca protiv Rusije. Zbog toga Pompeo govori: „Pogledajte kako se Tramp bori protiv Rusije, čak stvaramo koaliciju protiv „Severnog toka 2“. Ovo je element unutrašnje političke trke“, naglasio je Juškov.

U kontekstu priče sa osiguranjem, Juškov ponavlja da Rusija može da zaštiti projekat osiguranjem brodova u ruskim kompanijama ili onim koji se ne plaše američkih sankcija, a to su pre svega, kineske.

„Svojevremeno nam je Kina izgradila energetski most između Krima i Kubanja, kineski brod je položio kablove i očigledno je bio osiguran. Dakle, trebalo bi da imaju i osiguravajuća društva. U svakom slučaju, mi treba što je više moguće da ukazujemo na to koliko je sramno poštovati sankcije koje još nisu usvojene i treba da podignemo tužbu, jer je ovo diskriminacija jednog od učesnika na tržištu“, zaključio je Juškov.

Pored toga, mnogi eksperti ukazuju i na posledice koje bi konkretno Nemačka i druge evropske kompanije koje učestvuju u izgradnji „Severnog toka 2“ pretrpele zbog američke politike sankcionisanja i pritisaka. Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da pitanje Navaljnog i projekat gasovoda treba posmatrati odvojeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala