Odloženi razgovori verskih poglavara u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi veroispovesti

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije se obratio narodu nakon liturgije
Mitropolit Amfilohije se obratio narodu nakon liturgije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sastanak mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija sa nadbiskupom barskim Rokom Đonlešajem i reisom Islamske zajednice Rifatom Fejzićem, koji je bio planiran za danas, odložen je na predlog nadbiskupa i reisa. Jedna od glavnih tema sastanka trebalo je da bude Zakon o slobodi veroispovesti.

Kako je „Vijestima“ rečeno u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Amfilohije želi da sa nadbiskupom barskim i reisom Islamske zajednice razgovara o svim pitanjima koja se tiču unapređenja života vernika i svih građana Crne Gore, posebno imajući u vidu najnovija zbivanja u državi.

Iz MCP su kazali i da bi sigurno jedno od glavnih pitanja na tom sastanku, koji je trebalo da bude održan u Baru, bio Zakon o slobodi veroispovesti.

„Suštinsko pitanje je da li taj zakon važi za sve Crkve i verske zajednice, ili samo za Pravoslavnu crkvu? S obzirom na to da je država već sklopila ugovore sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, ovakvim zakonom se poništavaju neki od važnih odredbi tih ugovora. Tako da je njime diskriminisana ne samo Pravoslavna crkva, nego su ugrožene i ostale verske zajednice. Stoga je neophodno da svi pomognemo Vladi da se donese jedan istinski savremen demokratski zakon“, rekli su iz MPC.

Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić - Sputnik Srbija
Krivokapić: Ukinućemo Zakon o slobodi veroispovesti

Mitropolija crnogorsko-primorska je, kako se podseća, ranije navela da od nove vlasti očekuje da aktuelni Zakon o slobodi veroispovesti povuče i da se donese jedan savremen zakon koji će ispoštovati Ustav Crne Gore, verske slobode i prava svih vernika i obezbediti ravnopravnost među svim verama.

Podsetimo, sporni Zakon o slobodi veroispovesti usvojen u noći između 26. i 27. decembra, uz proteste sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske, koji su bili na ulici, incidente u Skupštini i hapšenje poslanika DF-a.

Nakon usvajanja Zakona, usledile su protestne litije ulicama Podgorice i drugih gradova, koje je predvodilo sveštenstvo MCP, sve do marta kada su obustavljene zbog epidemije virusa korona.

Litije su u junu nastavljene nakon neuspelih pregovora MCP i Vlade, pa ponovo prekinute zbog zabrane javnih okupljanja.

Za MCP i eparhije SPC u Crnoj Gori su sporni članovi Zakona koji se tiču imovine i registracije verskih zajednica.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala