Nova vlast u Crnoj Gori krhka kao kineska vaza, ali Milo ima samo dva izlaza /video/

© Sputnik / Nebojša Popović.Poslanici u Skupštini Crne Gore.
Poslanici u Skupštini Crne Gore. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova koaliciona vlast u Crnoj Gori je poput vaze koja je lomljivija čak i od one najfinije kineske. Toga su svi svesni i zato moraju da idu kao balerine na vrhovima prstiju, kaže za Sputnjik urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija.

Naš sagovornik smatra bi dobri odnosi sa Srbijom trenutno mogli da budu i kontraproduktivni.

Dok mnogi formiranje Vlade očekuju sa velikim nestrpljenjem naš sagovornik je u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ izdvojio izjave Zdravka Krivokapića da je ovo tek Vlada u povoju, dok je otac Gojko Perović rekao da krupne stvari moraju biti ostavljene za drugu fazu.

Vlast krhka, Milo ima dva izlaza

„Ta faza verovatno podrazumeva prevremene parlamentarne izbore nakon kojih bi se formirala drugačija parlamentarna većina koja bi bila ubedljivija za koaliciju ‘Za budućnost Crne Gore’ nego što je trenutno, za pokretanje krupnih pitanja. Ni protiv Đukanovića ne treba pokretati nove istrage, sasvim je dovoljno da se ukloni tužilac Milivoje Katnić i da se ozbiljno pristupi procesima koji su već pokrenuti. Počinje velika defanziva iz koje Đukanović ima samo dva izlaza — da se sam povuče i pobegne iz zemlje ili da izađe pred sud i pokuša da opravda sve što je radio“, naglasio je naš sagovornik.

Na pitanje, zašto Đukanović nije bio na konstitutivnoj sednici, Bilbija kaže da je malo nezgodno da čovek ide na svoju političku sahranu, a u Parlamentu je, ipak, bilo slavlje.

„On zna da je to početak procesa urušavanja i da je ovo trenutno najviša tačka sa koje DPS i on sam gledaju na Crnu Goru“.

Bilbija kaže da nije neočekivano to što će neki „manjinci“ da pređu na stranu nove vladajuće stranke, mada je to izuzetno značajno, jer je uz njihovu pomoć Đukanović svih prethodnih godina i dobijao izbore.

Štab DPS-a u Podgorici - Sputnik Srbija
Obrt u jednom danu: Tradicionalni saveznici DPS-a napuštaju Mila

„Bitnije je ipak ono što je rekao Andrija Mandić, a to je da očekuje da DPS poslanici pređu na stranu tri pobedničke liste. U situaciji kada je u Parlamentu tesna većina, svaki glas je bitan. Bilo bi značajno kada bi nova koalicija mogla da ubrza raslojavanje, diferencijaciju među Đukanovićevim snagama, jer tamo ima glasova koji bi mogli da pređu na stranu pobednika. Dovoljna su četvorica poslanika kako vlast ne bi zavisila samo od Dritana Abazovića. Sa druge strane, ne smatram da bi njega trebalo gurnuti ka Milu Đukanoviću, naprotiv. Mislim da je on jedan od Albanaca zbog kojih mitropolit Amfilohije govori o ‘časnom albanskom narodu’“, rekao je Bilbija.

Prioritet svih prioriteta je formiranje vlade, a Abazović je odigrao nemerljivo važnu pozitivnu ulogu do danas, a nadam se da će tako biti i na dalje, kaže urednik „Fakti“.

Dobri odnosi sa Srbijom trenutno kontraproduktivni

Na pitanje zašto još ne možemo da vidimo optimizam u odnosima sa Beogradom, čemu su se posebno nadali oni koji su dali glasove pobedničkoj koaliciji, Bilbija kaže da sada možda ne bi ni bilo dobro da se to uoči.

„Vlada još nije zvanično oformljena, a samo pile može odmah čim se izleže da hoda i kljuca. Ovo ‘pile’ mora malo drugačije da staje na noge. Krivokapiću, Bečiću i Abazoviću najmanje treba da neko to rimuje sa nekakvim velikosrpstvom, zaokretanjem ka Beogradu ili svođenju Crne Gore na status Republike Srpske. Način na koji bi to moglo da funkcioniše tek treba pronaći, jer ovo je nova istorijska situacija“.

Crna Gora, kaže naš sagovornik, ne treba u ovom trenutku previše da srbuje, to bi bilo kontraproduktivno i zato ni mitropolit Amfilohije nije srbovao na litijama niti posle njih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala