Nova okupljanja pristalica opozicije u Minsku: Počela privođenja

© Sputnik / Viktor TolochkoAkcija pristalica beloruske opozicije u Minsku
Akcija pristalica beloruske opozicije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko osoba privedeno je na neodobronom protestu na Komarovskoj pijaci u Minsku, saopštila je Policijska uprava Minska.
„Nekoliko ljudi privedeno je zbog narušavanja zakona o masovnim događajima. Pre privođenja policija je više puta upozorila okupljene na nezakonitost njihovih akcija“, dodali su u upravi.

Kako javlja dopisnik Sputnjika iz Minska, na „ženskom maršu“ privedeno je najmanje tri devojke.

On je naveo da su značajne policijske snage koncentrisane oko Trga pobede. Tamo se nalaze dva autobusa, marice i vozila saobraćajne policije.

​​Opozicija je ranije saopštila da namerava da na trgu održi tradicionalni subotnji „ženski marš“. Posle toga su se pojavili pozivi da se on premesti na Komarovsku pijacu kako bi „prevarili“ okupljene policajce.

Pijaca se nalazi na dva kilometra od Trga, međutim, tamo je sada mirno, javljaju dopisnici Sputnjika.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala