Direktor Centra „Vektor“: Antitela na virus korona nastaju dve nedelje nakon primanja vakcine

© Press-služba Rospotrebnadzora / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona "EpiVakKorona" koju je razvio ruski Državni naučni centar "Vektor"
Vakcina protiv virusa korona EpiVakKorona koju je razvio ruski Državni naučni centar Vektor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Antitela na virus korona nastaju dve nedelje nakon prvog primanja vakcine koju je razvio Državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“, izjavio je generalni direktor centra Rinat Maksjutov.
„Četrnaestog dana već je formiran nivo antitela koji se može detektovati. Ali zaštitni titar antitela formira se nakon druge imunizacije. Interval između njih je 21 dan, oko nedelju dana, dve nedelje nakon druge imunizacije“, rekao je Maksjutov u filmu „Opasan virus. Vakcine“ na televiziji „Rusija 1“.

Direktor „Vektora“ dodao je i da uz određene osobine imunog sistema, ako je čovek preležao teži oblik kovida 19, može razviti doživotni imunitet na infekciju.

Maksjutov je dodao da Centar „Vektor“ planira da uvede u civilni promet dve verzije svoje vakcine protiv novog virusa korona.

„Razvijali smo vakcine za prevenciju kovida 19 na osnovu šest nezavisnih tehnoloških platformi. Odabrali smo dve najperspektivnije varijante vakcine koje nameravamo da pustimo u civilni promet“, objasnio je on.

Direktor „Vektora“ smatra da će ponovna vakcinacija protiv virusa korona vakcinom razvijenom u Državnom naučnom centru „Vektor“ morati da se vrši najviše jednom u tri godine.

Ranije je Savezna služba za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) saopštila da se planira da se postupak registracije vakcine protiv virusa korona koju je razvio Centar „Vektor“ završi do 15. oktobra.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala