Da li će posada nove ruske orbitalne stanice dobiti oružje?

© Foto : NASA / Andrew MorganVid na Zemlю s MKS
Vid na Zemlю s MKS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posada nove ruske orbitalne stanice mogla bi da dobije oružje. O tome govori kosmonaut Oleg Artemjev.

„Ranije, dok smo još imali oružje za hitne slučaje, mačeta je bila uz rukohvat trocevnog pištolja. Sada nemamo oružje, jer je oružje u kosmosu zabranjeno. Možda ćemo nekada u budućnosti dobiti“, rekao je Artemjev u videu na Jutjub kanalu „Roskosmos TV“.

„Roskosmos“ je u svojim ranijim saopštenjima objavio, da razmatraju da vrate pištolje u opremu kosmonauta u slučaju havarije. Pištolj je potreban prilikom sletanja u područja, u kojima ima opasnih divljih životinja.
Generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin najavio je ranije da će Rusija napraviti novu orbitalnu stanicu posle 2030. godine

U vreme Jurija Gagarina do 1986. godine, deo opreme kosmonauta za hitne slučaje je bio pištolj Makarov, dok su u periodu od 1986. do 2006. godine kosmonauti imali specijalnin trocevni pištolj TP-82. TP-82 su napravili kada su kosmonauti Aleksej Leonov i Pavel Beljajev 1965. godine posle prinudnog sletanja, dva dana živeli u snežnoj tajgi. Od 2007. godine kosmonauti lete u orbitu bez vatrenog oružja.  

© Foto : YouTube / AVTO PATITP-82
Da li će posada nove ruske orbitalne stanice dobiti oružje? - Sputnik Srbija
TP-82

Artemjev je imao dva leta na kosmičkom brodu Međunarodne kosmičke stanice 2014. i 2018. godine i imao tri izlaska u otvoren kosmos u ukupnom trajanju dužem od 20 sati.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala