Zaveštanje Srbiji – legat Ivanke Lukateli u Adligatu

© Foto : Arhiva AdligataIvanka Lukateli
Ivanka Lukateli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čuvena primabalerina i koreograf, Ivanka Lukateli svoju legat pokloniće Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Zaveštanje Srbiji – prvi baletski legat u Adligatu

Značajne nagrade, fotografije sa predstava iz svetskih pozorišta Ivanke Lukateli čuvaće sećanje na životno delo srpske primabalerine i ujedno biti deo prve postavke baletskog kutka u Adligatu.

„Ivanka je prva balerina koja će svoje predmete pokloniti našem udruženju što je veoma važno jer je naša želja da napravimo posebnu zbirku posvećenu istoriji baleta“, kaže za Sputnjik Viktor Lazić, predsednik Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

U cilju negovanja istorije baleta, Lazić ističe da će se poznata umetnica lično angažovati u kreiranju baletske postavke među kojima će se naći i slike njenog oca, poznatog crnogorskog umetnika Antona Lukatela.

„Ona je imala lep običaj da za rođendane moli svog oca da joj umesto poklona uradi sliku“, objašnjava predsednik Adligata. „Te su slike velikog formata i svrstavaju se u vrhunska umetnička dela.“
© Foto : Arhiva AdligataSlika - najlepši poklon od oca, poznatog crnogorskog slikara koji se bavio i filmom, fotografijom, scenografijom i žurnalistikom, Antona Lukatela
Zaveštanje Srbiji – legat Ivanke Lukateli u Adligatu - Sputnik Srbija
Slika - najlepši poklon od oca, poznatog crnogorskog slikara koji se bavio i filmom, fotografijom, scenografijom i žurnalistikom, Antona Lukatela

Život vezan za ceo svet

Primabalerina beogradskog Narodnog pozorišta i Nacionalnog Bavarskog pozorišta u Minhenu karijeru je započela u rodnom Beogradu. Živela je i plesala u Moskvi, u Japanu, radila u Minhenu, Istanbulu, Panami, na Siciliji.

„Preko umetnosti, a umetnost igre svi razumeju, moj život je vezan za ceo svet“, kaže baronesa koja potiče iz znamenite italijanske porodice.

Odluka o poklonu došla je spontano, na incijativu Stevanke Češljarov, specijalne savetnice Adligata i jedne od suosnivača Udruženja.

„Ivanka je odmah prepoznala našu ideju. Pre nešto što me je upoznala i došla u muzej, ona se odlučila na taj korak“, ističe Lazić.

Institucija kojoj se veruje

Sa pet pozorišnih nagrada za najbolja godišnja ostvarenja Narodnog pozorišta, nagradom Bijenala grada Minhena, Oktobarskom nagradom grada Beograda, Nagradom za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije, priznanjem nacionalnog umetnika Ministarstva kulture, Ivanka Lukateli jedna je od najnagrađivanijih srpskih baletskih umetnika. Njen legat biće deo Doma legata koji se uz Muzej srpske književnosti, Muzej knjige i putovanja i Biblioteke Lazić nalazi u Udruženju „Adligat“.

„Pao mi je veliki kamen sa srca zato što sam našla ljude i instutuciju kojoj verujem“, izjavila je Lukateli.

Nevladino Udruženje „Adligat“ već godinama se bavi promocijom srpske kulture, umetnosti i nauke.

Samo tokom pandemije virusa korona, Udruženje je poklonilo 3500 knjiga kovid bolnicama, organizovalo grupu volontera koja je pomagala najstarijim sugrađanima, kao i niz online izložbi i aktivnosti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala