Trampov izaslanik otkrio kako je izabrao predstavnika za Srbiju

© ZORAN ZESTICAdam Boler
Adam Boler - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler nosi pozitivne utiske iz Beograda, a kao najvažnije ističe to što je, kako kaže, nastupilo novo doba u odnosima Srbije i SAD.

To ocenjuje kao priliku da Srbija, s obzirom da je sposobna da zauzme mnogo značajnije mesto u svetskoj ekonomiji, sada realizuje svoje potencijale.

Boler je u intervjuu za vašingtonski portal Pavlović Tudej naglasio da je reč o krupnom iskoraku i ukazao da je nova era američko-srpskih odnosa dobrodošla promena posle dve decenije dugog zastoja u rešavanju kosovskog pitanja.

„To je najveća stvar i povezana je sa promenama“, istakao je on, uz konstataciju da je predsednik SAD Donald Tramp postavio potpuno drugačiji pristup unapređenju odnosa sa Srbijom i investiranju u region.

On je dodao da su svi smatrali da to nije moguće uraditi, ali da su predsednik SAD, izaslanik Ričard Grenel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Priština bili spremni da kažu da ne treba ostajati u prošlosti, već da treba ići napred.

Za vašingtonski portal Boler je preneo utiske o tome da je tokom sastanaka na visokom nivou u Beogradu vladalo, kako kaže, vladalo veliko uzbuđenje na obe strane.

„Ljudi su bili veoma uzbuđeni“, rekao je on komentarišući dobrodošlicu sa kojom je dočekan Džon Jovanović, koji je imenovan za direktora kancelarije DFC u Beogradu.

Boler je sa zadovoljstvom konstatovao da su se oko izbora Džona Jovanovića (koji je poreklom Srbin) potrudili.

„Nismo samo otišli i pronašli nekoga u vladi, koji tamo radi već 20 godina...To bi bilo birokratski, zar ne? Mislim da su to zaista cenili“, preneo je on.

On je otkrio da je Jovanovića pronašao preko Dejvida Pina, višeg potpredsednika Kancelarije za strateške inicijative DFC, koji je zadužen za spoljnopolitički razvoj.

Na pitanje kakva je njegova vizija Srbije za koju se nada da će je ekonomski oživeti, Boler je rekao da smatra da odnos Beograda i Prištine na neki način koči Beograd mnogo više nego Prištinu.

„To kažem s obzirom na to koliko bi koristi Srbija imala od ekonomskih stranih investicija“, rekao je Boler uz konstataciju da smatra da misli da je ovo prilika da počne drugačija era američko-srpskih odnosa i da je Srbija sposobna da zaista zauzme mnogo značajnije mesto u svetskoj ekonomiji i da ostvari svoj potencijal.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala