Ruski naučnik: „Novičok“ je kao nuklearna bomba

© Foto : pixabayNuklearna eksplozija
Nuklearna eksplozija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Efikasnost bojnog otrovnog sistema „Novičok“ može da se uporedi sa upotrebom nuklearne bombe, izjavio je tvorac supstance Leonid Rink u intervjuu za „Sputnjik“.
„Efikasnost 'Novičoka' bila je izuzetno uporediva sa nuklearnim oružjem istog obima ili težine. Ali je on bio mnogo jeftiniji i ukoliko bi bio upotrebljen, čitav materijalni deo neprijatelja ostao bi netaknut - sve kuće, sva tehnika. Trebalo bi ih samo oprati i moglo bi da se koristi za svoje ciljeve“, rekao je naučnik.

Kako bi hemijsko oružje bilo upotrebljeno na bojnom polju, tvorci su imali zadatak da ga učine što efikasnijim, ali kratkotrajnim, kako ne bi došlo do trovanja ofanzivnih jedinica sovjetske vojske, objasnio je Rink.

Bolnica Šarite u Berlinu u kojoj je hospitalizovan ruski opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Naučnik: „Novičok“ se ne koristi za pojedinca, može da ubije vojnu jedinicu

Prema njegovim rečima, trupe su mogle da uđu na teritoriju nakon primene „Novičoka“, prođu to mesto i „bave se narednim stvarima“.

Rink je ranije rekao da je nakon što je Vil Mirzajanov, koji je otišao u SAD i objavio knjigu u kojoj je opisao „Novičok“, bilo koja hemijska laboratorija na svetu mogla je da ga napravi.

Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Nemačka klinika „Šarite“ saopštila je u sredu da je on otpušten iz bolnice.

Ne zna se da li je kod Navaljnog upotrebljen „Novičok“

Govoreći o ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, Rink je rekao da su tragovi efekta na holinesterazu kod njega mogli da budu pronađeni nakon korišćenja sredstava od strane omskih lekara koja su se davala tokom prirodne kome.

„Prvo što urade lekari prilikom prirodne kome, (i prema Vikipediji se to lako može videti) je uvođenje holinomimetika ili holinolitika. Stoga, kada kažu da je nešto uticalo na holinesterazu, pa, narode, lekari su to započeli. Odnosno, nema potrebe da se bilo šta izmišlja. Ovo je prvo što su omski lekari uradili“, rekao je Rink.

Istovremeno je rekao da toksične fosforne supstance kao što je „Novičok“, kao i bojne supstance koje nisu fosforne, takođe utiču na holinesterazu u organizmu. Ali, prema njegovim rečima, sumnja na trovanje grupom inhibitora holinesteraze i dalje ne znači da je korišćen konkretno „Novičok“.

„Iz nekog razloga u Omsku nije bilo takvih efekata, iako je osoba navodno bila sveže otrovana, a dve nedelje kasnije je negde tamo iznenada pronađen takav efekat. Ne čini li se to čudno svakoj razumnoj osobi?“, rekao je naučnik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala