Ruska ambasada: Blokiranje naloga Sputnjika na Fejsbuku ─ cenzura

© AFP 2023 / Mario TAMAZastava Ruske Federacije na ruskoj ambasadi u Vašingtonu
Zastava Ruske Federacije na ruskoj ambasadi u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska ambasada u SAD optužila je kompaniju Fejsbuk za cenzuru u vezi sa blokiranjem brojnih naloga, nazvavši „apsurdnim“ primere poput infografike Sputnjika o Južnim Kurilskim ostrvima, za koje društvena mreža navodi da krše njenu politiku.
„Ako Fejsbuk sumnja u rusku pripadnost infografike Sputnjika o Južnim Kurilskim ostrvima, to znači da administracija dovodi u pitanje odluke Jaltske konferencije iz 1945. godine i rezultate Drugog svetskog rata. To liči na revizionizam (ili revanšizam)“, saopštila je ambasada putem Fejsbuka.

Diplomate su nabrojale teme uklonjenih naloga, koje su uključivale proteste i izbore u Belorusiji, politiku Rusije i Ukrajine, odnose Rusije i NATO-a i Rusije sa susednim zemljama, kao i kritiku američke spoljne politike.

„Zaključak sam po sebi sugeriše da je nepoželjno da korisnici iz Rusije razgovaraju o navedenim temama. Ovo je cenzura“, istakla je ruska ambasada.

Diplomatska misija pozvala je administraciju društvene mreže da prestane da izbegava konstruktivnu komunikaciju sa ruskim vlastima i da uspostavi normalan dijalog o pitanjima od interesa za obe strane.

„Fejsbuk je prestao da bude prostor za slobodnu razmenu informacija za ruske korisnike. Postoji diskriminacija“, zaključila je ambasada.

Podsetimo, kompanija Fejsbuk blokirala je u četvrtak tri grupe naloga iz Rusije zbog, kako je navedeno, kršenja njihove politike. Ukupno je uklonjeno 214 naloga, 35 stranica, 18 grupa na Fejsbuku i 34 naloga na Instagramu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala