Rusija: SAD žele da sankcijama istragu o Navaljnom usmere ka predodređenoj presudi

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Saveta federacije Rusije u Moskvi
Zgrada Saveta federacije Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sankcijama protiv Rusije, Sjedinjene Američke Države žele da gurnu istragu o ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom na predodređenu presudu, bez obzira na bazu dokaza, izjavio je šef Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

Prema njegovim rečima, grupa američkih senatora predala je još jedan u nizu sankcioni dokument protiv Rusije, ali je „ovaj put povod navodno trovanje Navaljnog“, dok su „pravi razlozi obično unutar same Amerike“.

„Svrha inicijative je očigledna, a to je jačanje na nivou zakona još uvek nepostojeće presude o istrazi koja i dalje nije sprovedena i u uslovima odsustva dokaza. Odnosno, cilj je gurnuti istragu ka unapred utvrđenoj presudi, bez obzira na bazu dokaza“, rekao je ruski senator.

Kako je rekao, u tom scenariju nema ničeg novog: sankcije su predviđene protiv neimenovanih ruskih zvaničnika „umešanih u gruba kršenja međunarodnog prava“, uključujući „nedavno trovanje“ ruskog državljanina.

Inicijativa američkih senatora - bezakonje

S tim u vezi, prvi zamenik predsednika Odbora za međunarodna pitanja Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov izjavio je da će Savet Federacije predložiti recipročne individualne sankcije protiv američkih senatora koji su predložili usvajanje zakona sa sankcijama protiv Rusije u „slučaju Navaljni“, kao i američkih parlamentaraca koji će za njega glasati ako bude usvojen.

„Lično ću predložiti kolegama takav odgovor, neophodno je usvojiti slične lične sankcije protiv onih senatora koji su predložili ovaj zakon i onih koji za njega glasaju“, rekao je on.

Kako je istakao, inicijativa američkih senatora da uvedu sankcije protiv Rusije u slučaju Alekseja Navaljnog ne uklapa se ni u jednu međunarodnu normu i predstavlja „bezakonje“.

„To se ne uklapa ni u jednu normu međunarodnog prava. Čovek je živ i zdrav, klinika nije dala lekarski izveštaj o razlozima njegovog trovanja, postojale su samo izjave političara i nakon toga - sankcije? Ovo je bezakonje“, naglasio je on.

U saopštenju na sajtu senatora Marka Rubija ranije je navedeno da je grupa američkih senatora uvela nacrt zakon o sankcijama protiv Rusije zbog incidenta sa Navaljnim. Dokumentom se predviđa uvođenje sankcija ruskim zvaničnicima koji su, prema mišljenju njegovih autora, „umešani u otvoreno narušavanje međunarodnog prava“, uključujući navodno „trovanje“ Navaljnog

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala