Rusija isporučuje 35 miliona doza vakcine „Sputnjik V“ Uzbekistanu

© Foto : RDIF press serviceProizvodnja prve vakcine protiv virusa korona
Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije i farmaceutska kompanija „Laksisam“ dogovorili su se da će Uzbekistanu isporučiti do 35 miliona doza vakcine protiv koronavirusa „Sputnjik V“, navodi se u saopštenju Fonda.
„Nakon dobijanja odobrenja regulatornih organa Uzbekistana, u ovu zemlju će moći da se 2020. godine isporuči do 10 miliona doza vakcine, a još do 25 miliona doza 2021. godine“, piše u saopštenju.

Ruski fond za direktne investicije podsetio je da je vakcina napravljena na dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora sa dokazanom bezbednošću i efikasnošću.  

„Vakcina ‘Sputnjik V’ napravljena je na platformi humanih adenovirusnih vektora, koja je ispitivana decenijama i u više od 250 kliničkih ispitivanja, dokazujući time svoju bezbednost i efikasnost. Isporuka vakcine obezbediće da medicinski stručnjaci Uzbekistana dobiju napredno sredstvo za borbu protiv virusa korona, koje omogućava da se formira dugoročni imunitet i zaštite građani, kao i da obezbedi dostupnost raznolikog portfelja vakcina protiv virusa korona“, izjavio je direktor Fonda Kiril Dmitrijev.

Fond za direktne invensticije je do sada primio zahteve za više od 1,2 milijarde doza vakcine „Sputnjik V“ za period 2020-2021. Prijave je poslalo više od 50 zemalja ZND, Evrope, Azije, Bliskog istoka i Latinske Amerike. Ranije je Fond objavio da je postigao sporazume sa partnerima u Meksiku za isporuku 32 miliona doza, u Brazilu – do 50 miliona doza i Indiji – 100 miliona doza.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Pri tome je više od 60 hiljada ljudi izrazilo spremnost da učestvuje u istraživanju. Očekuje se da će prvi rezultati postregistracionih ispitivanja biti objavljeni u oktobru-novembru 2020. godine.

Kompanija „Laksisam“ je već 26 godina poznata kao jedan od najvećih dobavljača i proizvođača širokog spektra lekova na uzbekistanskom tržištu. U Taškentu radi velika farmaceutska fabrika koja proizvodi oko 100 lekova u različitim oblicima: tablete, kapsule, masti, suspenzije, ampule.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala