Putin pozvao SAD na ekspertski dijalog o sajber-bezbednosti

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Sjedinjene Američke Države treba da razmene garancije o nemešanju u međusobne unutrašnje stvari, uključujući izbore i upotrebu informacionih tehnologija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

U izjavi o sveobuhvatnom programu mera za obnavljanje rusko-američke saradnje u oblasti međunarodne informacione bezbednosti, ruski lider predlaže da se „u obostrano prihvatljivoj formi razmene garancije nemešanja u međusobne unutrašnje stvari, uključujući izborne procese, među kojima i korišćenjem informacionih tehnologija i visokotehnoloških metoda“.    

Predsednik Rusije pozvao je Sjedinjene Američke Države da pokrenu ekspertski dijalog o međunarodnoj informacionoj bezbednosti.

„Pozivamo Sjedinjene Američke Države da pokrenu rusko-američki profesionalni ekspertski dijalog o međunarodnoj informacionoj bezbednosti, ne čineći ga taocem naših političkih nesuglasica“, istakao je Putin, navodi se na sajtu Kremlja.

Putin je pozvao sve zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, da se politički obavežu da neće prve napadati koristeći informacionu tehnologiju.

„Jedan od glavnih strateških izazova našeg vremena predstavlja rizik od izbijanja velike konfrontacije u digitalnoj oblasti. Ključni igrači na polju međunarodne informacione bezbednosti snose posebnu odgovornost za njeno sprečavanje“, naglasio je predsednik.

Resetovanje odnosa u oblasti informacionih tehnologija

Putin je pozvao Sjedinjene Američke Države da usvoje sveobuhvatan program mera za resetovanje bilateralnih odnosa u oblasti informacione bezbednosti.

„Želeli bismo još jednom da predložimo Sjedinjenim Američkim Državama da odobre sveobuhvatan program praktičnih mera za resetovanje naših odnosa u korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija“, primetio je ruski lider.

Predsednik smatra da je Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama potreban sporazum o sprečavanju incidenata u informacionom prostoru.

„Potrebno je zajednički razviti i zaključiti bilateralni međuvladin sporazum o sprečavanju incidenata u informacionom prostoru po analogiji sa postojećim sovjetsko-američkim Sporazumom o sprečavanju incidenata na otvorenom moru i u vazdušnom prostoru iznad njega od 25. maja 1972. godine“, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala