Poljska: Ne priznajemo Lukašenka za predsednika, ali nećemo raskidati diplomatske odnose

© Sputnik / Filip Klimaševskiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Poljske
Zastava Poljske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljska ne razmatra mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa Belorusijom, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova te zemlje.
„Poljska vlada podržava diplomatske odnose s Belorusijom i ne namerava da ih raskida“, saopštio je MIP Poljske.

Ranije je Ministarstvo inostranih poslova Poljske saopštilo da ne smatra Aleksandra Lukašenka legitimnim vršiocem dužnosti predsednika Belorusije.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko: Inauguracija je unutrašnja stvar zemlje, ne moramo nikoga da obaveštavamo

U sredu je, bez prethodne najave, u Palati nezavisnosti održana ceremonija inauguracije predsednika Aleksandra Lukašenka.

Nakon toga je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da je Lukašenkova inauguracija nema demokratski legitimitet i vodi do produbljivanja krize u Belorusiji. S tim u vezi, i Stejt department je saopštio da SAD ne smatraju Aleksandra Lukašenka zakonito izabranim predsednikom Belorusije, a isto mišljenje deli i Ukrajina.

Tim povodom reagovao je Minsk, naglasivši da pokušaji nekih zapadnih zemalja da dovedu u pitanje legitimitet predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka ne odražavaju stavove čitave međunarodne zajednice.

Podsetimo, u Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori, nakon kojih su počeli masovni protesti opozicije. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala