Nova provokacija iz Prištine: Hoti opet traži priznanje

© AP Photo / Visar KryeziuAvdulah Hoti
Avdulah Hoti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti napisao je na svom Tviter nalogu da dijalog Beograda i Prištine treba „zaključiti sveobuhvatnim i pravno obavezujućim sporazumom koji će dovesti do uzajamnog priznavanja“ u trenutku dok EU pokušava da dogovori novi sastanak na najvišem nivou.

Hoti je napisao da se, zajedno sa koordinatorom za dijalog sa Beogradom Skenderom Hisenijem, sastao sa ambasadorima Kvinte i šefom Kancelarije EU u Prištini Tomašom Suniogom.

​Sastanak Vučića i Hotija, koji je bio najavljen za početak sledeće sedmice u Briselu, neizvestan je jer Priština odbija da razgovara o Zajednici srpskih opština, dok je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak naveo da će se u ponedeljak u Briselu sastati ekspertski timovi.

Potpredsednik SAD Džo Bajden i Hašim Tači u Prištini - Sputnik Srbija
Zakulisna igra: Priština i Brisel čekaju Bajdena kako bi spremili udar na Beograd

EU i dalje pokušava da dogovori novu rundu dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, ali to zahteva prvenstveno spremnost dve strane da se usaglase oko datuma i agende, objavio je Tanjug nezvanična saznanja iz Brisela.

Dodaje se da će datum sledećeg sastanka Vučića i Hotija u okviru dijaloga „umnogome zavisti i od toga kako će da prođe sastanak pregovarača u ponedeljak“.

Na pitanje da li postoje problemi oko nastavka dijaloga Beograda i Prištine, u Briselu nezvanično poručuju da bi „problema bilo ako bi dve strane prestale da razgovaraju“, što trenutno nije slučaj.

Evropska komisija objavila je danas kalendar događaja za sledeću nedelju, na kome je za 29. septembar planiran sastanak šefa diplomatije EU Žozepa Borelja sa predsednikom Alkesandrom Vucicem i premijerom tzv Kosova Avdulahom Hotijem.

Nezvanično, iz kabineta specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka kažu da je u pitanju „greška“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala