Naučnik koji je razvio „Novičok“: Da je otrovan, Navaljni bi umro za 10 minuta

© REUTERS / Evgenia NovozheninaAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnik i tvorac supstance „Novičok“ Leonid Rink izjavio je da bi ruski opozicionar Aleksej Navaljni, u slučaju da je zaista i bio otrovan tim agensom, umro u roku od 10 minuta.
„U slučaju trovanja ovom supstancom prvi simptomi se javljaju za svega nekoliko minuta, dok smrt nastupa za 10 minuta“, rekao je on.
Nuklearna eksplozija - Sputnik Srbija
Ruski naučnik: „Novičok“ je kao nuklearna bomba

Rink je rekao i da fotografije Navaljnog odbacuju svaku sumnju da je otrovan supstancom „Novičok“, budući da na njima ne mogu da se primete glavni simptomi trovanja, a to su grčevi mišića i suženje zenica.

Prema njegovim rečima, ti simptomi se javljaju istog trenutka nakon trovanja, samim tim bi to bilo jasno uočljivo još u avionu u kom se on nalazio pre hospitalizacije.

Rink je takođe govorio i o istoriji stvaranja agensa „Novičok“, te je rekao da je to bio odgovor na odluku SAD da u arsenal uključi binarno hemijsko oružje.

„Razvoj `Novičoka` je počeo još 1970. godine. Međutim, SSSR je smatrao da je nepotrebno razvijati ga, sve do kraja 70-ih kada je Amerika u svoj arsenal uključila prvo binarno hemijsko oružje. Tada je doneta odluka da se projekat završi“, dodao je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala