Na vežbama „​​Kavkaz 2020“ prvi put upotrebljen sistem „Tosočka“

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaVišecevni raketni lanser TOS-2 "Tosočka" na Paradi pobede u Moskvi
Višecevni raketni lanser TOS-2 Tosočka na Paradi pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojska Rusije prvi put je na vežbama koristila najnoviji teški višecevni raketni lanser TOS-2, u okviru glavne epizode vežbi „​Kavkaz 2020“ na poligonu Kapustin jar, tzv. „Tosočka“ je baržnom vatrom uništila kolone oklopnih vozila uslovnog protivnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Nevođene rakete u termobaričnoj opremi TBS-M3, koja ima povećane energetske karakteristike, nanele su značajna štetu protivniku koji je napredovao“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, kombinovani bataljon Južnog vojnog okruga, koji se sastoji od devet borbenih vozila teškog višecevnog raketnog lansera TOS-1A „Solncepek“, uništio je motorizovani pešadijski bataljon uslovnog protivnika, koristeći nevođene rakete u termobaričnoj i zapaljivoj opremi.

U manevrima su, takođe, učestvovale i brigade „Iskander M“ i „Točka U“, a iz tog naoružanja gađane su uslovne mete krstarećim i balističkim raketama.

Ruska vojska je uvežbavala i gađanje ciljeva koristeći reaktivne raketne sisteme „Tornado-S“.

TOS-2 „Tosočka“ je naslednik sistema TOS-1A „Solcepek“ sa poboljšanim taktičko-tehničkim karakteristikama. Za razliku od svog prethodnika, napravljena je na platformi vozila „Ural“ sa povećanom nosivošću i sposobnošću za prohodnost. Ima povećani domet lansiranja nevođenih raketa. Usmeravanje, gađanje i kontrola vatre kod TOS-2 su potpuno automatizovani. Osim toga, TOS-2 je opremljen elektronskim sistemom zaštite od visoko preciznog oružja.

Vežbe „Kavkaz 2020“ održavaju se od 21. do 26. septembra na teritoriji Južnog vojnog okruga i na Crnom i Kaspijskom moru pod rukovodstvom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije, generala vojske Valerija Gerasimova. U njima učestvuje oko 80 hiljada ljudi, uključujući pripadnike Ministarstva za vanredne situacije i Nacionalne garde, kao i do hiljadu vojnika iz Belorusije, Irana, Jermenije, Kine, Mjanmara i Pakistana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala