Ministar zdravlja Rusije: Više od 3,5 hiljada dobrovoljaca primilo vakcinu „Sputnjik V“

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcinisanje
Vakcinisanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 3,5 hiljada dobrovoljaca već je primilo vakcinu „Sputnjik V“ u okviru postregistracionih ispitivanja koja se normalno odvijaju, saopštio je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško.
„Danas se nastavljaju klinička postregistraciona ispitivanja, više od 3,5 hiljada pacijenata dobilo je vakcinu. Sve se odvija normalno“, rekao je Muraško novinarima.

On je precizirao da još dve ruske vakcine prolaze klinička ispitivanja – reč je o vakcinama Instituta „Čumakov“ i Centra „Vektor“.

„Stoga će zemlja imati priliku da bira“, naglasio je Muraško.

Što se tiče lekova protiv kovida 19, Muraško je dodao da će oni lekovi koji su dozvoljeni za ambulantnu upotrebu sledeće nedelje biti stavljeni na listu vitalnih i osnovnih lekova.

Ministarstvo zdravlja Rusije ranije je registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije. Vakcina je nazvana „Sputnjik V“.

U septembru je Ministarstvo zdravlja odobrilo ambulantnu upotrebu dva ruska leka protiv virusa korona sa međunarodnim nepatentiranim nazivom „Favipiravir“ – „Koronavir“ kompanije „R-Farm“ i „Areplivir“ kompanije „Promomed“. Ranije su se lekovi mogli koristiti samo za lečenje pacijenata u bolnicama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala