Krivokapić za „Vašington tajms“: Nakon 30. godina, „crnogorsko proleće“ donosi demokratiju

Pratite nasTelegramOdyssey
„Možda je demokratija stigla početkom jeseni, ali u Crnoj Gori je proleće. Vlast se u Crnoj Gori, zemlji koja je do sada bila u srcu Evrope, nije nikada promenila glasačkim listićima“, piše u tekstu budućeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića za američki „Vašington tajms“, prenose Vijesti.

Tekst prenosimo u celosti:

Nova, demokratska vlada će se pozabaviti verskim i etničkim podelama i ubrzati kurs zemlje ka zapadu.

Ove sedmice narod Crne Gore je svedočio čudu: porazu, nakon 30. neprekidnih godina na vlasti korumpirane vlade, koja je nameštala glasove, progonila hrišćane i zavaravala manjine.

Umesto nje bira se nova, demokratska koalicija, građena od i sa namerom da verske i etničke zajednice, i da napravi zemlju u kojoj možemo slaviti razlike koliko i svoj zajednički, crnogorski identitet.

Tri decenije međunarodna zajednica davala je predsedniku i njegovoj komunističko-demokratsko-socijalističkoj partiji „benefit sumnje“. Crna Gora se pridružila NATO-u, otvorila pregovore o pridruživanju EU, a svetski džet-set donio je prijeko potrebne investicije i razvoj duž naše očaravajuće obale.

Ali su se u unutrašnjosti ljudi gušili. Možda zato što je naša zemlja sa oko 600.000 građana tako mala i zato što su je dobro maskirali predsednik i njegova porodica – međunarodna zajednica je samo povremeno reagovala na njihov klijentelizam, njihovo podrivanje vladavine zakona i prava i njihovu izgradnju jednopartijske države. Prošlo je 29 godina prije nego što je Crna Gora s „nove demokratije“ spuštena na „hibridno-autoritarni režim“, životna činjenica koja je već bila očigledna svakom Crnogorcu, decenijama pre.

U svom predstojećem zadatku pozivamo međunarodnu zajednicu i na razumevanje i na podršku. Vlast se u našoj zemlji nikada pre nije promenila glasanjem. U našem novom „crnogorskom proljeću“ tražimo od vas da ostavite po strani mnogo onoga što vam je lažno rečeno o dolazećim strankama – i svoj pristup ne zasnivate na rečima političara koji su sada u prošlosti, već na akcijama od strane naše nove vlade.

Većina spoljašnjeg izgleda Crne Gore u međunarodnoj zajednici je lažni sjaj koji je odlazeći režim pažljivo konstruisao kako bi se stekao utisak progresa na Zapadu – a u cilju skretanja pažnje sa državne kontrole i nedostatka napretka za većinu u zemlji. Decenijama su tvrdili da su pro-zapadna partija, dok su svakog pojedinca i stranku naše nove vladajuće koalicije označili kao sasvim suprotne.

Prošle nedelje, odlučno smo započeli proces obaranja svih njihovih pogrešnih tvrdnji. Potpisivanjem sporazuma od strane sva tri činioca nove vladajuće koalicije garantovali smo, ne samo nastavak posvećenosti Crne Gore NATO-u, već i da ćemo produbiti svoje mesto u alijansi; i takođe smo se obavezali da ćemo ubrzati reforme koje će našu zemlju uvesti u Evropsku uniju.

Sada ubrzano krećemo u rešavanje unutrašnjih podjela koje je prouzrokovala bivša vlast pokušajem krađe imovine 800 godina stare Pravoslavne crkve kojoj većina naših građana pripada, kao i obezbeđivanje pravde za crnogorske muslimane koji su bili žrtve nasilja sprovođenog od strane države na severu zemlje, pre i nakon izbora. 

Neustavni državni zakon kojim je bivša vlast pokušala da legalizacije krađu verske imovine, kao i progon hrišćana koji su Komisija za međunarodnu versku slobodu Sjedinjenih Država i članovi britanskog parlamenta s pravom osudili, biće okončani; i svako koga je odlazeći režim zaštitio a odgovoran je za predizborne i postizborne napade na muslimanske zajednice – suočiće se sa pravdom.

Za one koji pate od ekonomskih efekata ekonomije zasnovane na turizmu tokom globalne zdravstvene pandemije, nova vlada mora da uvede finansijsku podršku. Vlada u odlasku nije učinila apsolutno ništa osim što je, perverzno i sramotno, tvrdila da je kovid u stvari stvorio nedostatak radne snage. Sa izgubljenim mjesecima i desetinama hiljada izgubljenih radnih mesta, preći ćemo na hitno uspostavljanje finansijskog paketa koji će prvo pomoći porodicama i malim preduzećima, dok ćemo istovremeno težiti popravljanju odnosa sa susednim zemljama koje su izvor velikog procenta turista svake godine.

Ipak, mnogo toga možemo završiti samo u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom, a posebno sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i Evropskom unijom. Složeni zadatak istrage višedecenijskog ekonomskog pljačkanja i ofšor bankarskih računa koji su stvarali profit eksploatacijom državne imovine, kao i istrage sumnjivih dogovora odlazeće elite – može uspeti samo uz međunarodnu podršku.

Tako su i vladavina zakona i pravni sistemi u Crnoj Gori slabi nakon više decenija klijentelizma. Moramo ih obnoviti, tamo gde je to potrebno sa međunarodnim savetnicima i stručnošću, kako bismo osigurali da se Zakon kako je napisan primjenjuje na pravičan način u praksi i da politička moć ne bude prepreka za krivično gonjenje i zločine počinjene na javnim funkcijama.

Toliko toga treba uraditi. Naša zemlja nije, kako se uveliko veruje, postala slobodno, otvoreno i demokratsko društvo pre nekih 30 godina, kada se svuda u istočnoj i jugoistočnoj Evropi srušio komunizam: Postala je nacija u dubokom zamrzavanju, zarobljena pod istom, jedinom vladajućom strankom – samo sa novim imenom i logotipom. Crnogorska „Generacija demokratije“ tek danas dolazi na funkciju.

Crna Gora koju je Zapad spoznao nije ista zemlja u kojoj crnogorski građani već dugo žive. Vreme je da njih dvoje postanu jedno: da spoljna, zapadna, otvorena i gostoprimljiva Crna Gora bude ista za one koji u njoj žive i za one koji svake godine dolaze da ukrase naše čarobne obale. Možda je demokratija stigla početkom jeseni, ali u Crnoj Gori je proljeće.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala