Kremlj o nepriznavanju Lukašenka u Evropi: To neće uticati na rusko-beloruske odnose

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Činjenica da niz evropskih zemalja nije priznala Aleksandra Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije ni na koji način neće uticati na odnose između Rusije i Belorusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Te odluke i stavovi, koje su brojne evropske zemlje zauzele u pogledu Lukašenka, u svakom slučaju ni na koji način ne mogu da utiču na trenutno stanje i perspektive daljeg razvoja rusko-beloruskih odnosa“, rekao je Peskov novinarima.

Peskov je naglasio da Kremlj ne pozdravlja nepriznavanje Lukašenka za predsednika Belorusije od strane brojnih evropskih zemalja i dodao da to protivreči međunarodnom pravu.

„Mi, naravno, ne pozdravljamo odluke o nepriznavanju Lukašenka, koje su usvojile brojne evropske države. Smatramo da su takve odluke u suprotnosti sa međunarodnim pravom uopšte“, rekao je on novinarima.

Portparol Kremlja je takođe istakao da je taj čin zemalja Evrope indirektno mešanje u stvari Belorusije.

„Odluke o nepriznavanju Lukašenka svakako ne doprinose razvoju dijaloga i u suštini su indirektno mešanje u unutrašnje stvari. Takve odluke će nedvosmisleno kočiti i otežavati vođenje dijaloga tih država sa Belorusijom“, izjavio je Peskov.

Burne reakcije na inauguraciju Lukašenka

U sredu je, bez prethodne najave, u Palati nezavisnosti održana ceremonija inauguracije predsednika Aleksandra Lukašenka.

Nakon toga je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da je Lukašenkova inauguracija nema demokratski legitimitet i vodi do produbljivanja krize u Belorusiji. S tim u vezi, i Stejt department je saopštio da SAD ne smatraju Aleksandra Lukašenka zakonito izabranim predsednikom Belorusije, a isto mišljenje dele Ukrajina i Poljska.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko: Inauguracija je unutrašnja stvar zemlje, ne moramo nikoga da obaveštavamo

Tim povodom reagovao je Minsk, naglasivši da pokušaji nekih zapadnih zemalja da dovedu u pitanje legitimitet predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka ne odražavaju stavove čitave međunarodne zajednice.

Podsetimo, u Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori, nakon kojih su počeli masovni protesti opozicije. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala