Knežević: Smatram da treba ukinuti sankcije Rusiji, ali...

© Sputnik / screenshotMilan Knežević
Milan Knežević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Funkcioner crnogorskog Demokratskog fronta Milan Knežević kaže da je lično za ukidanje antiruskih sankcija, ali da kao odgovoran političar ne želi da insistira na tome i tako dovede u pitanje rad buduće crnogorske vlade.

Knežević je dao intervju za ruski časopis „Ekspert“, a na pitanje novinara Sergeja Belousa da li postoji šansa da sada zvanična Podgorica ukine antiruske sankcije ili je tako nešto u bliskoj budućnosti nemoguće, on kaže:

„Veoma je važno to što će nova vlada raditi po principu konsenzusa i neophodno je znati da u njoj trenutno postoje određeni politički faktori koji smatraju da antiruske sankcije treba da ostanu na snazi. Lično smatram da sankcije protiv Rusije treba ukinuti, ali kao odgovoran i ozbiljan političar na mogu da insistiram na tome niti da dovodim u pitanje rad buduće vlade zbog tog pitanja.“

On je dodao da veruje da će se odnos EU, pre svega Nemačke i Francuske, kao i Amerike prema Rusiji menjati u pozitivnom smeru što će Podgorici omogućiti da relaksira situaciju kako bi mogla, sa svoje strane, da ukine sankcije protiv Rusije.

Na konstataciju novinara da je i ekonomska situacija u zemlji povezana sa spoljnopolitičkim pitanjima, uz primer da su antiruske sankcije, koje je podržalo svega 10 odsto stanovništva, nanele ozbiljan udarac standardu Crnogoraca, Knežević podseća da je postignut dogovor u okviru nove vlasti da se ne pokreću spoljnopolitička pitanja koja bi mogla da ugroze rad vlade.

„Ipak, mi smo i dalje privrženi ideji da se učini sve kako bi Crna Gora što pre postala članica Evropske unije, ali i kako bi razvijala najbolje moguće odnose i sa Srbijom i sa Rusijom. Baš kao što to rade i SAD i EU. Bez obzira na sankcije protiv Rusije – osećamo određene tendencije i trendove koji vode ka otopljavanju u odnosima i SAD i EU prema Rusiji“, navodi on.

Kako kaže, u Podgorici očekuju da će u najskorije vreme u odnosima između vodećih zemalja sveta, u koje spada i Rusija, doći do popuštanja napetosti i normalizacije, što će crnogorskoj državi omogućiti da sprovede sve mere u cilju oporavka privrede koje će se zasnivati saradnji sa svim zemljama koje su za to spremne.

Veruje da Srbija i Rusija treba da budu u prvom planu i da se doživljavaju kao najbliskije zemlje s kojima je Crna Gora i kroz istoriju imala najtešnje veze.

„Mi, kako nova vlada, želimo da imamo izbalansirane i prijateljske odnose i sa našim zapadnim partnerima, ali želimo i da unapredimo odnose sa Rusijom na bazi uzajamne koristi“, rekao je on.

Kako je dodao, u Crnoj Gori su svesni da su u bliskoj prošlosti Rusija i njeni građani dali značajan doprinos rastu crnogorskog BDP, kao i da je standard crnogorskih građana postao viši zahvaljujući ruskim investicijama.

„Ozbiljno očekujem da će na globalnom nivou uskoro doći do otopljavanja u odnosima od čega će Crna Gora biti samo na dobitku “, rekao je on.

U Crnoj Gori su krajem avgusta održani parlamentarni izbori na kojima je pobedila opozicija, dok je Demokratska partija socijalista, posle 30 godina, izgubila vlast.

Čelnici sve tri opozicione liste u Crnoj Gori su nedavno potvrdili da je postignut dogovor o formiranju nove Vlade.

Oni su na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine podržali predlog da novi premijer bude Zdravko Krivokapić, a predsednik parlamenta Aleksa Bečić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala