Istraga pada aviona: Dve komisije na terenu

© Tanjug / RADE PRELICSelo Brasina gde se srušio MiG-21
Selo Brasina gde se srušio MiG-21 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da su formirane dve komisije Vojske Srbije koje na terenu istražuju uzrok nesreće kod Malog Zvornika u kojoj su, prilikom pada MIG-a 21, poginula dvojica pilota.

Vulin je za RTS kazao da ovaj tip aviona nema klasičnu crnu kutiju nego snimače parametara koji, kako je rekao, do trenutka njegovog gostovanje nisu pronađeni.

„Upravo je na terenu stručna komisija Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane koju predvodi general Aleksandar Bijelić, a formirana je i komisija od samog Generalštaba Vojske Srbije koju predvodi brigadni general Popović“, rekao je Vulin.

Upitan kada se mogu očekivati prvi rezultati, ministar Vulin je odgovorio da neće požurivati komisije, ali da će one dati sve od sebe i da je svima interes da se što pre sazna šta se desilo.

On je naveo da se svi rezultati do kojih dođu komisije dostavljaju prvo tužilaštvu koje odlučuje o tome da li će se i kako informacije iz izveštaja distribuirati.

Šta je prethodilo padu aviona: Očevici o pogibiji pilota kod Loznice
„Ovo je strašna tragedija koja je pogodila prijatelje i porodice pilota, ali i Vojsku Srbije i ceo naš narod. Posao pilota je užasno težak i svaki let je smrtna opasnost, toga moramo biti svesni, to je jednostavno tako“, naveo je ministar odbrane.

Vulin je kazao da u nekim ranijim vremenima po šest meseci nije bilo letenja, a da danas ne prođe ni dan da neko od pilota Vojske Srbije ne leti.

Podvukao je da nijedan avion Vojske Srbije ne može da poleti, a da ne dobije pet potpisa, precizirajući da četiri daju nadležni inženjeri i mehaničari, a peti je potpis pilota.

Ponovio je da su piloti bili na redovnom letačkom zadatak izviđanja vremena i da se to radi svaki dan, preneo je Tanjug.

Podsetimo, dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginula su prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala