Haos u Hrvatskoj zbog crvene zvezde: Zastava u plamenu, gomila srče i teških reči /video/

© Sputnik / Valeriy MelnikovCrvena zvezda postavljena na zgradi
Crvena zvezda postavljena na zgradi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika crvena zvezda koja je u nedelju postavljena na neboder u Rijeci podstakla je mnoge, kojima smeta sve što simbol petokrake u sebi nosi, da burno reaguju.

Iako je reč o umetničkoj instalaciji, koja je deo projekta Evropske prestonice kulture, nije bilo potrebno mnogo vremena da izazove negodovanje i agresivne ispade pojedinaca u Hrvatskoj.

Pošto nisu uspeli višemesečni napori da se spreči postavljanje petokrake tačno na 77. godišnjicu otkako su Rijeka, Kvarner, Istra i Zadar oslobođeni, krenulo se u nove akcije.

Najpre je organizovan protest sa kog je poručeno da su se okupili zbog „tog rugla, zvezde petokrake, simbola najvećeg zla u Hrvatskoj od 1945. do sada”.

„Videćete kako petokraka lepo gori”

Potom su članovi Udruženja dobrovoljaca „Vinkovci Slavija“ zapali beli zastavu na kojoj je bila velika crvena zvezda petokraka.

"Svesni smo da smo ovakvim razmišljanjem za neke glupavi, ali to je naš izbor. Rastužuje nas što su neki rodoljubivi simboli zabranjeni, dok petokraka i kokarda nisu. Znam samo da ćemo progledati tek kad nam dođu vile u oči. Bez obzira na sve, videćete kako petokraka lepo gori”, poručili su oni.

Zbog skulpture u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvezde petokrake u koju je uronjeno 2.800 krhotina stakla koje podsećaju na 2.800 poginulih boraca u bitci za Rijeku zameniku gradonačelnika tog grada Nikoli Ivanišu razbijeni prozori i ispisani uvredljivi grafiti na privatnoj klinici.

U Hrvatskoj se već godinama raspravlja o simbolici koju crvena petokraka u sebi nosi. Dok je jedni smatraju da označava borbu protiv fašizma i simbolizuje sindikalizam, za druge predstavlja simbol totalitarnog režima, simbol zla i okupacije Hrvatske i obeležje pod kojim je, kako tvrde sprovođena velikosrpska agresija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala