„Ime naroda“ otvara festival filmske režije LIFFE

CC0 / / Leskovački internacionalni festival filmske režije, LIFFE
Leskovački internacionalni  festival filmske režije, LIFFE  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trinatesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, LIFFE donosi deset filmova iz takmičarskog programa i dve premijere.

Zavesu podiže „Ime naroda“

Festival će započeti projekcijom istorijske drame „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića. Sa Ljubomirom Bandovićem u naslovnoj ulozi, „Ime naroda“ prati priču o Svetozaru Miletiću, velikom borcu za pravo glasa srpskog naroda u Austrougarskoj i ujedno nas podseća na zaboravljene generacije heroja koji su čestito branili svoj identitet.

„Istorija nas provocira da počnemo da razmišljamo i o ovom vremenu“, kazao je za Sputnjik reditelj filma i umetnički direktor festivala LIFFE Darko Bajić prilikom projekcije filma na Festivalu evropskog filma Palić.

© Sputnik / Dejan SimićReditelj Darko Bajić
 „Ime naroda“ otvara festival filmske režije LIFFE - Sputnik Srbija
Reditelj Darko Bajić

Iste večeri posetioce festivala očekuje film Milča Mančevskog „Vrba“ o tri Makedonke u sukobu sa tradicijom.

Na programu druge festivalske večeri naći će se nagrađivani film „OtacSrdana Golubovića koji kroz potresnu priču o ocu kome su zbog siromaštva oduzeta deca, tematizuje borbu pojedinca protiv sistema. Iste večeri biće prikazano i ostvarenje „Grudi“ crnogorske rediteljke Marije Perović.

Srpska premijera filma „Koncentriši se, babaPjera Žalice sa Mirom Banjac u naslovnoj ulozi planirana je za nedelju, 27. septembra u 19 sati. Radnja filma smeštena je u Sarajevo, na pragu građanskog rata i govori o raspadu bivše države iz ugla raspada jedne porodice. Slovenački film „Igor i Rosa“ rediteljke Katje Colje takodje će biti premijerno prikazan za srpsku publiku.

Na festivalu će se naći i zapaženo debitantsko ostvarenje Marka ĐorđevićaMoj jutarnji smeh“ o pripadnicima izgubljene generacije koja traži svoj put na obodu Balkana, film Gordana KičićaRealna priča“, kao i komedija „Sumrak u bečkom haustoruMladena Đorđevića.

Slovenački film o klasnim borbama „Ja sam FrenkMetoda Peveca biće prikazan poslednje večeri festivala.

Nagrada proslavljenog sineaste

Glavno priznanje festivala LIFFE nagrada „Živojin Žika Pavlović“ biće uručena reditelju Goranu Paskaljeviću za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Reditelj kultnih ostvarenja „Poseban tretman”, „Varljivo leto ‘68” i „Bure baruta” nagradu će primiti na ceremoniji svečanog otvaranja festivala.

© Sputnik / Rajko MartinovićGoran Paskaljević
 „Ime naroda“ otvara festival filmske režije LIFFE - Sputnik Srbija
Goran Paskaljević

Književnost u fokusu pratećeg programa

U pratećem programu trinaestog izdanja festivala biće predstavljene dve važne knjige: "Piščevo putovanje - mitska struktura za pisce" Kristofera Voglera, kao i monografija "Jugoslovenska kinoteka - 70 godina" Maje Medić.

Zvezde domaće kinematografije Milena Pavlović i Gordan Kučić biće gosti tribinskog programa „U krupnom planu“. Posetioci festivala moći će da uživaju i u radovima koji čine tri festivalske izložbe „Put do slobode mora biti čist“, „Otac“ i „Godine LIFFE-a“.

Festival LIFFE trajaće do utorka, 29. septembra, na nekoliko lokacija u samom gradu, kao i putem interneta. Organizator festivala je Leskovački kulturni centar, uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala