Zelenski upozorio belorusku vlast da ne odbija dijalog sa narodom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da ukoliko vlasti u Belorusiji ne pronađu mogućnost za dijalog sa narodom, onda će to predstavljati pravi kolaps.
„Ako vlada ne zaustavi te akcije, posebno policijske koje su protiv naroda, dobiće veoma moćan rezultat – odgovor naroda. Ako ne pronađu način za razgovor sa svojim narodom, onda te vlade neće ni biti. Ukrajina će uvek podržavati naše partnere i po ovom pitanju smo istomišljenici sa svim zemljama Evrope“, rekao je Zelenski tokom brifinga u Bratislavi nakon pregovora sa predsednikom Slovačke.

Agencija Belta je 23. septembra saopštila da je izabrani predsednik Lukašenko stupio na dužnost. Predsedavajući Centralne izborne komisije Belorusije Lidija Jermošina uručila je Lukašenku sertifikat predsednika Republike Belorusije.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko: Inauguracija je unutrašnja stvar zemlje, ne moramo nikoga da obaveštavamo

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je izjavilo da posle ove inauguracije ne smatra Lukašenka legitimnim predsednikom.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto glasova. Prema beloruskom zakonu, inauguracija izabranog predsednika mora biti održana dva meseca od dana izbora. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala