Štrahe: Srbima treba da pripadne sever Kosova

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй /  / Uđi u bazu fotografijaVice-kancelar Austrije Hans Kristijan Štrahe
Vice-kancelar Austrije Hans Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Važno je baviti se prošlošću i dizati svoj glas tamo gde se događa nepravda, kao na Kosovu, ali živimo u društvu u kojem treba strahovati kada iskazujete svoje mišljenje, istakao je lider liste „Tim HC Štrahe“, nekadašnji austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe.

Štrahe je, u sinoćnjem razgovoru sa bečkim Srbima, povodom predizborne kampanje pred bečke izbore zakazane za 11. oktobar, rekao da u ratu, a tako i na tlu bivše Jugoslavije, ne može nikada postojati samo jedan krivac, prenosi Tanjug.

Ocenio je da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima, i rekao da mu je jako krivo što međunarodna zajednica ne uzima u obzir i interese Srba.

Na pitanje šta misli o davanju statusa manjine srpskoj zajednici u Austriji, Štrahe je naglasio da se uvek borio da SPC bude priznata crkva u Austriji, ali da ne smatra da treba proširivati broj nacionalne manjine.

„Etničke zajednice nisu manjine već migranti. Status manjine su dobili oni narodi koji su bili deo monarhije. Ako otvorimo to pitanje to će značiti da jednog dana moramo dati status manjine I turskoj zajednici, a to ne želimo, jer bi to izazvalo probleme“, objasnio je on.

Izrazio je uverenje da u Austriji svi građani uživaju sva prava, a da, nakon uspešnog procesa integracije, dobijanjem državljanstva dobijaju mogućnost da uživaju sva prava i obaveze.

Nakon što je Štrahe izneo svoje stavove, prisutni su imali priliku da mu postave pitanje, pri čemu je većina imala veze sa ličnim problemima.

Štrahe, koji je usled afere „Ibica“, maja prošle godine morao podneti ostavku na sve političke funkcije, kaže da je odlučio da se vrati u politiku pošto je video da mnogo toga ide u pogrešnom smeru.

Na skupu u organizaciji Petra Kneževića osvrnuo se na aktuelnu situaciju usled pandemije virusa korona, kazavši da je zbog zatvaranja društva, što je bila nerazumljiva mera, na hiljade ljudi, koji su godinama radili i nešto izgradili, dospelo na ivicu egzistencije.

Što se stranaca tiče Štrahe je podvukao da nikada nije bio ksenofob, kao što su mu protivnici pripisivali.

„Nisam nikada razlikovao ljude po tome da li su stranci ili Austrijanci, po poreklu, veri ili nečemu drugom. Uvek sam govorio da je moj lajt-princip ono što je rekao Viktor Frankl, a to je da postoje dve rase - dobri i loši ljudi. A dobrih i loših ima u svakom narodu“, podvukao je on.

Ukazao je da na listi kandidata ima visokopozicionirane Srbe, kao što je Zoran Kovačević, ali i Austrijance drugog porekla.

„Mi smo građanska lista koja ljude sudi po tome da li su dobri ili loši, a ne po poreklu“, podvukao je on, te podsetio da su prave Bečlije nekadašnji imigranti koji su dolazili iz svih krajeva nekadašnje monarhije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala