Slovenci postavili bronzanu skulpturu Melanije Tramp na mestu drvene koja je zapaljena /video/

© AP Photo / Susan WalshMelanija Tramp
Melanija Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bronzana skulptura Melanije Tramp, supruge američkog predsednika SAD-a Donalda Trampa, postavljena je na mestu gde se nekada nalazila drvena skulptura koja je oštećena pre dva meseca.

Skulpturu je osmislio umetnik Bred Dauni, a postavljena je u gradu u kojem je odrastala američka prva dama Sevnicama koje se nalaze u centralnoj Sloveniji, preneo je kliks.ba. Dauni je poručio da mu je zapravo oduvek bila namera da napravi bronzanu skulpturu. Međutim, napravljena je drvena koja je u julu ove godine zapaljena.

Dauni je istakao da je lokalno stanovništvo podržalo postavljanje skulpture, a da im je bronzanu skulpturu „donirao“. Prema njegovim rečima, ovo delo je nadahnuto statuama koje je Vladimir Iljič Lenjin postavljao nakon Oktobarske revolucije 1917. Ukazao je da je drvena skulptura bila kritika monumentalizma.

​Dauni je izradu drvene skulpture naručio od lokalnog umetnika Aleša Zupevca koji je poznat pod nadimkom Maxi. On je rođen u istoj bolnici iste godine kada i Melanija Tramp. Međutim, Zupevc nije učestvovao u izradi bronzane skulpture, ali je prisustvovao njenom svečanom otkrivanju.

Iz policije su saopštli da još nisu otkrili ko je oštetio drvenu skulpturu. Dauni tvrdi da je odmah zahtevao da se ukloni oštećena skulptura kako bi se izbegle političke tenzije. Spaljena skulptura je deo izložbe u slovenačkom gradu Koper.

Dauni smatra da je kontradiktorno da je osnova delovanja aktuelnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Trampa zaustavljanje ulaska migranata u zemlju, a d je oženjen migrantkinjom čiji maternji jezik nije engleski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala