Rusija će snabdeti 17 zemalja anti-kovid lekom

© Foto : Rossiйskiй fond prяmыh investiciй (RFPI) / Uđi u bazu fotografijaRuski lek protiv kovida 19 "Avifavir"
Ruski lek protiv kovida 19 Avifavir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije, investitor koji je finansirao razvoj prve svetske vakcine protiv virusa korona, i „Himrar grupa“ sa sedištem u Moskvi dogovorili su se da će anti-kovid lek „Avifavir“ isporučiti u 17 zemalja.

„Avifavir“, prvi lek na bazi favipiravira koji je odobren za lečenje kovida 19, sada će biti isporučen u Saudijsku Arabiju, Brazil, Bugarsku, Kolumbiju, Srbiju, Argentinu, Čile, Ekvador, El Salvador, Honduras, Kuvajt, Panamu, Paragvaj, Slovačku, Južnu Afriku, UAE i Urugvaj.

Nakon što je registrovan u Rusiji 29. maja 2020. godine, već je korišćen za lečenje kovida 19 u više od 70 ruskih regiona, a naknadno su ga kupili Belorusija, Bolivija, Kazahstan, Kirgizija, Turkmenistan i Uzbekistan.

Efikasnost favipiravira protiv kovida 19 potvrdila je japanska kompanija „Fudžifilm holdings korp“, nekoliko meseci nakon ispitivanja „Avifavira“ u Rusiji.

„Avifavir“ kao vodeći lek protiv kovida na ruskom tržištu

Ruski fond napominje da se u poređenju sa drugim ruskim proizvođačima favipiravira, „Avifavir“ pokazao efikasnijim u lečenju više od 400 pacijenata koji su od aprila oboleli od virusa korona. Lek su sada odobrila evropska, bliskoistočna i azijska regulatorna tela i on je postao prvi ruski lek za borbu protiv virusa korona za izvoz.

Kako navodi Fond, on je i mnogo jeftinija opcija u poređenju sa „Remdesivirom“, lekom na bazi favipiravira proizvedenim u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Kada smo registrovali prvi antikoronavirusni lek na svetu na bazi favipiravira, ljudi su bili skeptični, jer su se pitali kako da ga registrujemo kada ga Japan još nije registrovao“, rekao je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

„Sada, pet meseci nakon naših kliničkih ispitivanja, vidimo da je Japan potvrdio kliničku efikasnost favipiravira“, dodao je on.

 

© Foto : Rossiйskiй fond prяmыh investiciй (RFPI) / Uđi u bazu fotografijaRuski lek protiv kovida 19 "Avifavir"
Rusija će snabdeti 17 zemalja anti-kovid lekom - Sputnik Srbija
Ruski lek protiv kovida 19 "Avifavir"

Dmitrijev je istakao da, osim kliničkih ispitivanja koja su sprovedena u 35 medicinskih centara u Rusiji, efikasnost „Avifavira“ takođe je proverena na 940 pacijenata u opservacionim istraživanjima nakon registracije, što ga je učinilo „najvećim kliničkim ispitivanjem leka zasnovanog na favipiraviru protiv virusa korona na svetu“.

 

„Na osnovu opsežnih kliničkih ispitivanja i istraživanja u Japanu koja potvrđuju efikasnost favipiravira protiv virusa korona, smatramo da će ‘Avifavir’ i drugi proizvodi zasnovani na favipiraviru biti vodeći antivirusni lekovi protiv kovida 19 u svetu“, precizirao je Dmitrijev.

„Osim dokazane efikasnosti i bezbednosti, ‘Avifavir’ je takođe tri do četiri puta jeftiniji od ‘Remdesivira’“.  

Ispitivanja potvrđuju efikasnost leka

Prema rezultatima postregistracionih kliničkih ispitivanja, oni pacijenti koji su uzimali „Avifavir“ brže su se oporavljali od simptoma kovida 19, jer je u 30 odsto slučajeva virus eliminisan u ranoj fazi, dok je nivo zasićenja kiseonikom u krvi pacijenata bio takođe dva puta brže vraćen u normalu nego kada se primenjivala tradicionalna terapija. Nisu zabeleženi negativni efekti od upotrebe leka.

U međuvremenu, treća faza kliničkih ispitivanja japanskog leka na bazi favipiravira „Avigan“ takođe je pokazala kraće vreme oporavka među pacijentima sa lakšom pneumonijom, sledi iz rezultata objavljenih 23. septembra.

Krajem maja, Rusija je registrovala prvi na svetu lek protiv kovida 19, zasnovan na favipiraviru, antivirusnom leku. Lek se široko koristi u ruskim klinikama za lečenje kovida od juna, a nabavile su ga i bolnice u Belorusiji, Kazahstanu, Boliviji i brojnim drugim zemljama.

Ruski fond za direktne investicije takođe je uključen u razvoj prve vakcine u svetu protiv virusa korona „Sputnjik V“, koja je registrovana u Rusiji 11. avgusta. Rusija je do sada primila zahtev za više od milijardu doza vakcine iz najmanje 20 zemalja, uključujući UAE, Saudijsku Arabiju, Indoneziju, Filipine, Meksiko, Brazil i Indiju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala