RPC o Isusu kao transseksualcu u islandskoj crkvi: Ludilo i bogohuljenje

CC0 / / Isus
Isus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskovska patrijaršija je postupak Nacionalne luteranske crkve Islanda koja je na reklami prikazala Isusa Hrista kao transseksualca okarakterisala kao ludilo i bogohuljenje.
„Ne možeš da se načudiš ludilu koje se dešava u Evropi oko 'rodne raznolikosti'. Još jedan nedopustiv slučaj dogodio se na Islandu, gde je lokalna Nacionalna luteranska crkva odlučila da na čudan način privuče mlade ljude u nedeljnu školu, objavivši na svojoj stranici na Fejsbuku reklamu na kojoj je Isus Hristos prikazan kao transseksualac koji igra ispod duge“, napisao je šef Sinodalnog odeljenja za odnose crkve sa javnošću i medijima Vladimir Legojda na Telegramu.

On je istakao da je takvo bogohuljenje izazvalo talas ozlojeđenih komentara na internetu.

Autori reklame su bili prinuđeni da je sklone sa interneta, iako će ona, prema rečima Legojde, još bar dve sedmice „privlačiti pažnju“ sa autobusa koji saobraćaju Rejkjavikom.

„Petur Georg Markan, portparol Islandske crkve, veoma je nespretno pokušao da opravda prikaz Hrista u tom obliku. Prema njegovim rečima, Hristos se može pokazivati u različitim formama i crkva pozdravlja različitosti“, napisao je predstavnik RPC.

Istovremeno, prema rečima Legojde, predstavnik Islandske crkve je ipak, pod pritiskom negativnih reakcija, morao priznati da „nije sve u redu“.

„Znamo da se ne slažu svi da Hristos treba tako da izgleda i mi to naravno poštujemo“, citirao je Legojda, istakavši da su „komentari suvišni“.

Nacionalna crkva Islanda, kao i neke druge luteranske crkve u Skandinaviji, poznata je po liberalnim stavovima na razne društvene teme. Tako, na primer, dozvoljava ženama da budu sveštenice, priznaje istopolne brakove, ali i pored toga, broj vernika im se smanjuje. Od nekadašnjih 90 odsto Islanđana pre nekoliko decenija, ovoj crkvi sada pripada 65 odsto stanovnika ostrva.

Nacionalna crkva Islanda poznata je i po tome što joj je na čelu žena, biskup Agnes Sigurdardotir, koja je izabrana 2012.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala