Na aerodromu u Helsinkiju psi otkrivaju obolele od kovida

© REUTERS / LEHTIKUVAKinološka jedinica za testiranje na kovid 19 na aerodromu u Helsinkiju
Kinološka jedinica za testiranje na kovid 19 na aerodromu u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na aerodromu u Helsinkiju 23. septembra je započeo da radi specijalni odred pasa koji će pomoću mirisa otkrivati prisustvo virusa korona kod putnika, piše „Helsingin sanomat“.

U pilot projektu, koji će trajati do kraja godine, učestvovaće 16 pasa – po četiri psa u smeni. Putnici koji su doleteli će, da bi se testirali na virus korona, morati da obrišu vrat salvetom, nakon čega će ovaj uzorak onjušiti pas. Ako pas oseti infekciju, putnik će biti pozvan da uradi laboratorijski test u medicinskoj sobi na aerodromu.

Prema istraživanju Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Helsinkiju, posebno obučeni službeni psi sposobni su da skoro sto odsto tačno prepoznaju miris tipičan za obolele od kovida 19.

Koker španijel - Sputnik Srbija
Psi će otkrivati ljude sa virusom korona /video/

List navodi da će za sada će procedura biti dobrovoljna, ali pretpostavlja se da će uskoro svi putnici kod kojih psi posumnjaju na virus korona morati obavezno da urade laboratorijski test.

Finske vlasti očekuju da će, ukoliko projekat bude uspešan, uskoro biti ukinuta ograničenja ulaska, nakon što svi međunarodni aerodromi i granični prelazi dobiju dresirane pse. Vlasti procenjuju da je za ovo potrebno oko 700 životinja. Angažovanje još 300 pasa omogućiće zemlji da se vrati u normalno održavanje masovnih događaja: sajmova, koncerata i sportskih takmičenja.

Aerodrom u Helsinkiju nije prvi na svetu koji počinje da koristi pse za pronalaženje obolelih od virusa korona. Na aerodromu u Dubaiju još sredinom avgusta se pojavila specijalna kinološka jedinica. Tokom preliminarne obuke, kako su saopštili kinolozi, psi su tačno identifikovali obolele od virusa korona u 92 odsto slučajeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala