Moskva: Proterivanje diplomata iz Sofije ─ pokušaj da se našteti saradnji dveju zemalja

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proterivanje zaposlenih u trgovinskom predstavništvu Rusije u Sofiji je namerni pokušaj da se nanese šteta saradnji dveju zemalja, što Moskva neće ostaviti bez odgovora, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.
„Izražavamo žaljenje zbog odluke zvanične Sofije da zaposlene u trgovinskom predstavništu Rusije u Bugarskoj proglasi personama non grata na osnovu izmišljenih optužbi. Doživljavamo to kao namerni pokušaj da se nanese šteta kontruktivnoj rusko-bugarskoj saradnji“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

MIP Rusije je dodao da će o recipročnom odgovoru biti objavljeno kasnije.

Ranije je bilo saopšteno da je Tužilaštvo Bugarske optužilo dvojicu ruskih diplomata za špijunažu. Navodno, oni su prikupljali informacije o planovima za modernizaciju bugarske vojske. Pošto osumnjičeni Rusi imaju diplomatski status, krivični postupak protiv njih je bio obustavljen.

S tim u vezi, reagovala je ambasada Rusije u Sofiji, saopštivši da je Bugarska proterala iz zemlje dvojicu ruskih diplomata, a da nisu pruženi dokazi koji bi potvrdili obavljanje delatnosti koja nije u skladu sa njihovim statusom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala