Minsk odgovorio na odbijanje Zapada da prizna Lukašenka kao legitimnog predsednika

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Belorusije u Minsku
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Belorusije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaji nekih zapadnih zemalja da dovedu u pitanje legitimitet predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka ne odražavaju stavove čitave međunarodne zajednice, smatra Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje.

U saopštenju se naglašava da je beloruski narod, kao jedini izvor vlasti i nosilac suvereniteta, „učinio svoj izbor“.

„Upravo to je ono što je od presudnog značaja. Određene procedure spoljnog legitimizovanja, koje su izmislili pojedinačni akteri, beznačajne su sa svih stanovišta. Mi odavno predstavljamo međunarodno priznatu nezavisnu državu i ravnopravni smo sa svim ostalima u međunarodnoj sceni“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe podsetilo da je „zabrana mešanja u unutrašnje poslove jedan od temelja međunarodnog prava koji je sadržan u članu 2 Povelje Ujedinjenih nacija“.

„Stoga Belorusi samostalno i bez spoljnog mešanja biraju svog šefa države, parlament i lokalne savete“, navelo je Ministarstvo i dodalo da beloruskom narodu nije potrebno da neki samozvani izborni „legitimatori“ legitimizuju vlast u zemlji.

U sredu je, bez prethodne najave, u Palati nezavisnosti održana ceremonija inauguracije predsednika Aleksandra Lukašenka.

Nakon toga je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da je Lukašenkova inauguracija nema demokratski legitimitet i vodi do produbljivanja krize u Belorusiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala