Lavrov: Pokušaji SAD da obnove sankcije protiv Irana – bez perspektive

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Irana i Rusije, Muhamed Džavad Zarif i Sergej Lavrov
Ministri spoljnih poslova Irana i Rusije, Muhamed Džavad Zarif i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaji SAD da obnove sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Irana nemaju nikakve perspektive, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, istakavši da Rusija neće graditi svoju politiku na osnovu agresivnih američkih zahteva.

„Čuli smo da su SAD saopštile da, uprkos volji čitave međunarodne zajednice, polaze od toga da se sankcije SB UN protiv Irana obnavljaju po želji Vašingtona. To su pokušaji (obnavljanja sankcija) nezakonitim sredstvima, nemaju nikakvih izgleda“, istakao je Lavrov.

Takođe je dodao da Moskva i Teheran kategorički odbacuju pokušaje SAD da uvedu embargo na oružje Iranu.

Prema njegovim rečima, Rusija neće graditi svoju politiku uzimajući u obzir agresivne zahteve Amerike da prekine saradnju sa Iranom.

„Da, čujemo da je u Vašingtonu objavljeno da oni koji ne budu sledili američko tumačenje trenutne situacije da svi moramo obnoviti sve sankcije protiv Irana, da će svi biti kažnjeni dodatnim merama na liniji SAD – ekonomskim i drugim. Rusija ni na koji način neće graditi svoju politiku na osnovu tih agresivnih, protivzakonitih zahteva koji nemaju pravnu snagu“, istakao je Lavrov nakon sastanka sa iranskim kolegom.

Ruski ministar je izrazio nadu da će druge zemlje, koje sarađuju sa Iranom, takođe zauzeti principijelan stav po tom pitanju.

On je dodao da Moskva i Teheran nameravaju da razvijaju trgovinsku saradnju, uprkos američkim sankcijama.

„S obe strane je potvrđena želja za daljim jačanjem trgovinsko-investicionih veza. Mi se, naravno, susrećemo sa nezakonitim jednostranim sankcijama SAD i njihovim pritiskom na Iran, što je usmereno na ekonomsku izolaciju Teherana. To apsolutno protivreči svim normama međunarodnog prava i Svetske trgovinske organizacije“, istakao je ruski ministar.

On je dodao da su se strane dogovorile da nastave realizovanje velikih zajedničkih projekata, pre svega, u sferi energetike, nuklearne energetike i u transportnoj oblasti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je 19. septembra da su sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Irana ponovo stupile na snagu, uprkos tome da se u Organizaciji ne slažu sa tim. Zemljama, koje ne budu poštovale „obaveze“ u cilju realizacije sankcija, Pompeo je zapretio „posledicama“. Nakon toga je predsednik SAD Donald Tramp potpisao ukaz o uvođenju oštrih ekonomskih sankcija protiv onih koji budu učestvovali u isporukama nenuklearnog oružja Iranu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala