Koordinacioni savet beloruske opozicije vlastima: Hitno prekinite nasilje

© AP Photo / TUT.byPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koordinacioni savet beloruske opozicije osuđuje postupanje policije na protestima posle inauguracije predsednika Aleksandra Lukašenka.
„Koordinacioni savet osuđuje postupke onih koji su primenili silu protiv mirnih građanskih protesta, na koje imaju imaju zakonsko pravo, i insistira na hitnom prekidu nasilja“, navodi se u saopštenju Saveta.

Navodi se i da se nakon predsedničkih izbora, Belorusija našla u „akutnoj socijalnoj i političkoj krizi, dodatno otežanoj zbog ekonomske recesije“.

Koordinacioni savet, koji je formiran na inicijativu Svetlane Tihanovske, ima za cilj stvaranje pregovaračke platforme za prevazilaženje krize uz strogo poštovanje zakonodavstva Republike Belorusije, navodi se u saopštenju.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto glasova. 

Datum inauguracije predsednika nije bio zvanično objavljen. Državna agencija Belta je juče prenela da je Lukašenko stupio na dužnost predsednika i da je inauguracija održana u Dvorcu nezavisnosti.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko: Inauguracija je unutrašnja stvar zemlje, ne moramo nikoga da obaveštavamo

Ovaj postupak je isprovocirao masovne proteste protiv Lukašenka u Minsku i drugim gradovima zemlje. Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije je izjavilo, da protesti imaju agresivan karakter i da bi ih suzbili, a da policija je koristila opremu za razbijanje demonstracija. Prema podacima Ministarstva, privedene su 364 osobe, od toga njih 252 u Minsku.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala