Baltičke zemlje spremaju „crnu listu“ sa 100 beloruskih zvaničnika

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaDemonstrant na protestu beloruske opozicije u Minsku
Demonstrant na protestu beloruske opozicije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Baltičke zemlje su pripremile novi sankcioni spisak na kome se nalazi oko 100 beloruskih zvaničnika, kojima će biti zabranjen ulaz u Letoniju, Estoniju i Litvaniju, rekao je ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs, prenosi Letonski radio.

On je istakao da je sporazum po tom pitanju postignut sa Litvanijom i Estonijom 23. septembra. Novi sankcioni spisak će biti objavljen narednih dana, dodao je Rinkevičs.

„Spisak uključuje oko 100 lica, koja su povezana sa nasiljem u Belorusiji“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, Letonija, Litvanija i Estonija su donele odluku da same proširuju sankcioni spisak, ne čekajući na takvu odluku Evropske unije.

Sankcije će biti proširene. To ne znači da je ovo konačni spisak, pokušavamo da analiziramo informacije. Tri baltičke zemlje su se dogovorile da nastave da proširuju sankcioni spisak“, istakao je on.

Govoreći o inauguraciji Aleksandra Lukašenka, koju Letonija ne priznaje, niti Lukašenka smatra zakonitim predsednikom Belorusije, Rinkevičs je istakao da to znači da su politički kontakti na najvišem nivou između Lukašenka i lidera EU nemogući.

„Nepriznavanje ne znači prekid odnosa“, napomenuo je ministar, istakavši da će kontakti sa Belorusijom biti nastavljeni na tehničkom nivou.

Baltičke zemlje su 31. avgusta uvele sankcije protiv 30 beloruskih zvaničnika, kojima su zabranile ulazak u zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala