Zvezdana simfonija: Kako zvuči svemir kad se pretvori u muziku /video/

CC0 / piksabej / Eksplozija u svemiru
Eksplozija u svemiru - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ne zadovoljavajući se oduševljavanjem umova širom sveta neverovatnim slikama univerzuma, NASA je iskoristila podatke iz teleskopa koji posmatraju galaktički centar Mlečnog puta i stvorila nebesku simfoniju.

NASA redovno uzima digitalne podatke sa udaljenih teleskopa i pretvara ih u slike koje oduzimaju dah. Ove slike su kompoziti različitih talasnih dužina svetlosti i zračenja koje ljudsko oko ne može da vidi.

U pokušaju da nadmaše sebe, NASA-ini naučnici podigli su stvari na viši nivo i ’sonifikovali’ zvezde, koristeći iste podatke digitalnog teleskopa za stvaranje kratkih kosmičkih koncerata.

Sonifikacija je proces kojim se podaci, u obliku binarnog koda ili gomile jedinica i nula, prevode u zvuk, a ne u slike.

Da bi kontekstualizovala informacije, NASA je stvorila ove audiovizuelne užitke u kojima se visina i jačina zvuka kontrolišu položajem i intenzitetom zvezda pronađenih na slikama galaktičkog centra.

Zvezdama i pojedinačnim jarkim svetlima dodeljuju se pojedinačne note, dok oblaci gasa i prašine proizvode atmosferske zvukove zujanja koji se razvijaju kako komad napreduje kroz slike, sleva udesno.

Prirodno, komad zaključuje kada pogodi crnu rupu Strelca A od četiri miliona solarne mase. Kratki zvučni komad pokriva region naše galaksije čija je širina otprilike 400 svetlosnih godina.

Galaktička gala, koja se odvija na oko 26.000 svetlosnih godina od Zemlje, sastoji se od „performansa“ NASA-inog svemirskog teleskopa Habl, svemirskog teleskopa Spicer i rendgenske opservatorije Handra.

Spicer „svira“ eterični infracrveni spektar, izbacujući užarene oblake prašine da ih svi čuju.

I na kraju, ali ne najmanje važno, Handra „peva“ očaravajuće rendgenske zrake ultra-zagrejanog gasa koji je rezultat eksplozija supernove.

Projekat je takođe proizveo sonifikovane verzije ostataka eksplozije supernove Kasiopeja A i svetski poznatu sliku „Stubovi stvaranja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala