Zaharova: Vašington pokušava da zauzme evropsko tržište gasa

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija osuđuje pozive američkog državnog sekretara Majka Pompea da formira koaliciju protiv „Severnog toka 2“, Vašington pokušava da zauzme evropsko tržište gasa, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Osuđujemo pozive na formiranje nekakve koalicije protiv gasovoda, u koji su nemačke i druge kompanije već uložile milijarde. Takve izjave američkog državnog sekretara samo utvrđuju prave namere Vašingtona koji stremi da nekonkurentnim sredstvima zauzme zapadnoevropsko tržište gasa“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da delovanje SAD u vezi sa „Severnim tokom 2“ i u drugim sferama mogu potkopati stabilnost globalne ekonomije.

„Sjedinjene Američke Države su te koje koriste ceo arsenal nekonkurentne borbe kako bi progurale svoje interese. Zbog toga u ovom slučaju čitav svetski ekonomski model rizikuje da doživi poraz pod snažnim američkim pritiskom. Nedopustivo je korišćenje ucena i pretnji u cilju promovisanja svojih usluga i proizvoda“, konstatovala je Zaharova.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da Vašington stvara koaliciju kako bi omela završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“. On je rekao da Amerika smatra da projekat predstavlja rizik za Evropu jer postaje zavisna od ruskog gasa, a pretnja je i Ukrajini i sve to „duboko uznemirava mnoge Nemce“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala