Teslin auto-pilot potpuno zakazao na testu i pokosio „pešaka“ /video/

CC0 / Unsplash / Tesla automobili, Tesla model 3
Tesla automobili, Tesla model 3 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Tviteru se pojavio snimak testa sistema automatskog kočenja „Teslinog Modela 3“, koji su sproveli Kinezi, a u kome je „Tesla“ spektakularno zakazao. Naime, sistem uopšte nije registrovao „pešaka“, pa shodno tome – nije ni zakočio.

Teslini automobili imaju najnapredniji sistem autonomne vožnje, a istovremeno to i jedan od najkontroverznijih sastava u automobilskoj industriji danas.

Tome u prilog ide i najnoviji video objavljen na Tviteru, u kome Kinezi testiraju taj sistem na lutkama koje simuliraju prave pešake, piše Zimo.dnevnik.hr, prenosi B92.

Test je bio zamišljen tako da se „Teslin“ Model 3 kreće na pravcu pri manjoj brzini, a lutka postavljena na klizni mehanizam u ključnom trenutku „izleće“ pred automobil, koji bi, barem u teoriji, trebalo da uoči i prepozna opasnost na putu i – zaustavi se.

Međutim, u testu koji je prikazan na videu „Tesla“ se ne zaustavlja, a nesrećni „pešak“ u naletu ostaje bez nogu i još ponekog dela tela. Automobil na kraju zaustavlja sam vozač.

U komentarima na video, korisnici Tvitera se šale da je „Teslin“ auto-pilot možda toliko napredan da shvata da je u pitanju samo lutka pa nema potrebe za zaustavljanjem.

Međutim, to nije jedini video te vrste koji dolazi iz Kine, i u drugom testu „Tesla“ je jednako efikasno „pokosio“ pešaka.

Zapravo, Kinezi tvrde da su „Teslina“ vozila na testiranju automatskog sistema kočenja ostvarila najgore rezultate.

Tesla, čini se, ima „mrtav ugao“ u svom sistemu jer je sad već postala česta pojava da njihova vozila naleću na nepokretne objekte (poput parkiranih policijskih vozila ili prevrnutih kamiona, recimo).

Iz „Tesle+“ konstantno naglašavaju da tokom vožnje sa uključenim auto-pilotom vozač mora da drži ruke pored volana i da pazi na put.

„Tesla“ inače za svoj sistem auto-pilota naplaćuje čak 8.000 dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala