Ruski ekspert objasnio zašto „Severni tok 2“ još nije završen

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi gasovoda "Severni tok 2", "Akademik Čerski", u nemačkoj luci Mukran
Brod za polaganje cevi gasovoda Severni tok 2, Akademik Čerski, u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ekspert sa Finansijskog univerziteta pri vladi Rusije Igor Juškov izneo je dve verzije zašto je gradnja „Severnog toka 2“ obustavljena – tehničku i političku, prenose „Izvestija“.

Prema prvoj verziji, na brod „Fortuna“, jedan od kandidata za završetak gasovoda, postavlja se dodatna oprema kako bi barža mogla da nastavi izgradnju gasovoda zajedno sa brodom za polaganje cevi „Akademik Čerski“.

Stručnjak pretpostavlja da će „Fortuna“ zavarivati cevi u niz, jer je oprema na brodu prilagođena za potrebni prečnik, dok će cevi postavljati na dno „Akademik Čerski“.

„Na tom brodu je, očigledno, oprema za zavarivanje namenjena za cevi manjeg prečnika od onih koje je brod postavljao na Sahalinu. Ali 'Akademik Čerski' može postavljati spojene cevi na mestima gde je voda duboka, a 'Fortuna' ne može“, objasnio je ruski ekspert.

Druga verzija – politička, sugeriše da su nemačke vlasti zatražile od „Gasproma“ da obustavi gradnju, kako bi uspeli da izdejstvuju „blaže“ američke sankcije, bez pominjanja detalja koji se tiču održavanja i puštanja gasovoda u rad.

Ekspert ističe da dozvolu za puštanje u rad izdaje regulator u Nemačkoj, a u slučaju usvajanja trenutnog nacrta sankcija, smatraće se da izdavanje te dozvole potpada pod ograničenja.

„Zbog toga bi sankcije bile uvedene ne samo kompanijama u Nemačkoj, nego i nemačkim organima vlasti, regulatorima“, ističe Juškov.

On je dodao da u svetlu situacije sa Aleksejom Navaljnim Amerikanci mogu usvojiti oštriju verziju sankcija. Zbog toga, kako stručnjak smatra, trebalo bi već sada nastaviti gradnju gasovoda.

Juškov je siguran da u svakom slučaju gasovod neće početi sa radom pre aprila.

„Severni tok 2“ moguće je završiti pomoću broda sa sidrom koga će pratiti drugi brod sa dinamičkim pozicioniranjem. Do sada je barža „Fortuna“ kompanije MRTS bila jedan od kandidata za završetak gasovoda, dok je druga opcija brod za postavljanje cevi „Akademik Čerski“ sa sistemom dinamičkog pozicioniranja. 

Podsetimo u nemačkoj luci „Mukran“ trenutno se nalazi i brod „Akademik Čerski“, dok je barža „Fortuna“ u luci u nemačkom Rostoku.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala