Ruski ambasador: Američke sankcije Maduru u suprotnosti sa međunarodnim pravom

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke sankcije protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura zbog saradnje sa Iranom predstavljaju još jedan primer drskog pritiska na Karakas koji je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, izjavio je za Sputnjik ruski ambasador u Venecueli Sergej Melik-Bagdasarov.

„Ponovo se suočavamo sa neosnovanim optužbama. Ako neko pokušava da se opravda u očima međunarodne zajednice, uvodeći jednostrane sankcije protiv nezavisne države, njenog rukovodstva i predstavnika državne vlasti pod izgovorom njihove saradnje sa drugom nezavisnom državom, neka onda objasni koja je to konkretno norma međunarodnog prava ili sporazuma, ili rezolucija Saveta bezbednosti UN prekršena“, upitao je diplomata.

On je podsetio da su protiv Venecuele već na snazi brojne američke restriktivne mere koje nemaju nikakve veze sa međunarodnim pravom i režimom sankcija UN.  

„Možda se Vašington jednostavno upleo u sopstvene represalije, doživljavajući krizu žanra? Sve u svemu, u pitanju je još jedan primer drskog pritiska na Karakas koji je u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, naglasio je ambasador.

Sjedinjene Američke Države su u ponedeljak uvele sankcije Maduru zbog saradnje sa Iranom. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, „iranske vlasti su skoro dve godine sarađivale sa nelegitimnim venecuelanskim režimom kako bi zaobišle embargo UN na oružje“.

U Venecueli su januaru prošle godine počeli masovni protesti protiv Madura, nedugo nakon što je položio zakletvu. Lider opozicije Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsednika na osnovu činjenice da je u trenutku „državnog prevrata“ bio predsednik parlamenta.

Neke evropske zemlje i Sjedinjene Američke Države priznale su Gvaida za predsednika. Maduro je, sa svoje strane, Gvaida nazvao „američkom marionetom“. Rusija, Kina, Turska i druge države podržavaju legalno izabranog predsednika Madura.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala